Efter sommaren är det många som vill ha en nystart genom att byta jobb.
Efter sommaren är det många som vill ha en nystart genom att byta jobb.
Foto: Unsplash.

Karriärcoachen svarar: Hur vet jag att det är dags att säga upp mig?

Fråga:
Jag är tillbaka på jobbet den här veckan men har knappt njutit av min semester. Det enda jag har funderat över är om jag ska söka nytt jobb eller stanna kvar. Jag fick en ny chef i våras och vi klickar inte alls. Jag vill jobba självständigt men hen hänger som en hök över mig. Jag kollade jobbannonser hela sommaren men i övrigt trivs jag ju bra. Hur ska jag göra?

Nina Jansdotter svarar:
Jag känner igen din berättelse från många av mina klienter. Vi är ofta väldigt engagerade i våra jobb, både på gott och ont. Jobbet är ofta en stor del av vår identitet och att ha rätt chef är en viktig pusselbit i hur vi mår och hur bra vi presterar på jobbet. När något inte fungerar på jobbet kan det vara svårt att släppa taget om detta även när vi är lediga, vilket såklart inte är bra för dina stressnivåer.

LÄS MER: Nina Jansdotter: Så stoppar du ditt eget klagande på jobbet

Nu framgår det inte hur kort tid sedan det var sedan din nya chef tillträdde eller om du har gett personen feedback på hur du känner. Många jag har coachat har till och med bytt jobb utan att ens ha nämnt för sin chef hur de upplevt sin jobbsituation. Men om de istället hade nämnt för chefen att det fanns förbättringspotential, och om chefen tagit till sig av feedbacken, så hade de gärna jobbat kvar. Det tycker jag är synd. Du kan ofta komma långt genom att ge feedback.

Kanske känner din chef ett behov av att kontrollera allt så här i inledningen för att sedan kunna släppa taget mer och mer när det är tydligt att du tar eget ansvar. Däremot behöver du inte acceptera chefens beteende bara för det. Börja med att berätta för din chef hur du upplever situationen. Ge konkreta exempel på situationer där du upplever chefens beteende som jobbigt.

LÄS MER: Nina Jansdotter svarar: Så förbereder du dig bäst inför ett mingel

Det är inte lätt att leda så att det passar alla, men en chef måste såklart till viss del anpassa sitt ledarskap efter vad de anställda behöver för att blomma ut till sin fulla potential. Sedan måste även du tänka på vad du kan göra för att situationen ska bli bättre. Att jobba under olika typer av ledarskap lär dig att känna igen vad du behöver från en chef för att må bra och utvecklas, men samtidigt måste du hjälpa chefen att bli bättre.

Många missar möjligheten att söka jobb internt. Har du kollat upp om det finns en annan avdelning som du kan söka dig till på jobbet? Eftersom du säger att du trivs bra på jobbet i övrigt kan det vara onödigt att lämna företaget helt.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

13 karaktärer i Game of thrones som du garanterat har träffat på jobbet

13 karaktärer i Game of thrones som du garanterat har träffat på jobbet

Har du en informatör likt Lord Varys på jobbet? Eller kanske en Tyrion Lannister som fackordförande?

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

En flytt, ett bröllop eller ett dödsfall – mycket kan hända i livet som gör att vi känner att vi måste vara borta från jobbet.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Experten reder ut: Här är skillnaden mellan att vara konsult och fast anställd

Experten reder ut: Här är skillnaden mellan att vara konsult och fast anställd

Vad gör egentligen en konsult? Louise Dufwa, jurist på Avtal24, listar de fem vanligaste frågorna hon får om konsulter.

Fler artiklar inom På jobbet