Den sociala roboten Furhat ska bidra till en mer fördomsfri rekrytering.
Den sociala roboten Furhat ska bidra till en mer fördomsfri rekrytering.
Foto: Furhat Robotics.

Här är roboten som rekryterar fördomsfritt

Roboten Furhat på TNG ska hjälpa rekryterarna att göra objektiva och diskrimineringsfria rekryteringsprocesser. När nya jobb växer fram och robotar kan ta över många av människans arbetsuppgifter menar experterna att det blir allt viktigare att vi satsar på att kompetensutveckla oss.

Ålder, kön, ursprung, namn och vilket universitet du pluggat på är faktorer som påverkar hur du som kandidat bedöms i en rekryteringsprocess och därmed vilka chanser du har att få jobbet. Det menar Anna Rydbacken, regionchef på TNG väst, som just nu jobbar med TNG:s nya rekryteringsrobot vars syfte är att göra rekryteringsprocesser mer fördomsfria.

Roboten, som fått namnet Furhat, ska stötta rekryterare genom att genomföra intervjuer med kompetensbaserade frågor.

LÄS MER: Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

– Människor är fortfarande en stor del av processen. Men de kommer att få avlastning av roboten i de mer rutinbetonade delarna. Det gör att den mänskliga rekryteraren kan fokusera på det personliga mötet och kontakten med kandidat och uppdragsgivare, istället för det som egentligen är faktainsamlande, säger Anna Rydbacken.

Är robotar bättre rekryterare än människor?
– Robotar, programmerade med fördomsfria algoritmer, tillsammans med människor kommer bli bättre på att rekrytera skulle jag säga. Roboten är bättre på att behandla alla på samma sätt och inte påverkas av det här med ålder, namn och utseende. Vi människor är klart bäst på att skapa relationer och den personliga interaktionen, det vill säga att skapa den perfekta matchningen mellan rätt kandidat och rätt arbetsgivare.

LÄS MER: Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Digitaliseringen och automatiseringen förändrar ständigt arbetsmarknaden, men enligt Unionens ordförande Martin Linder behöver vi inte oroa oss allt för mycket för att robotarna ska ta våra jobb.

– En del yrkesgrupper kommer sannolikt att ersättas av robotar, men framför allt handlar det om arbetsuppgifter. Samtidigt kommer nya jobb att växa fram och då måste det vara möjligt för dagens arbetskraft att ta de jobben. Ska vi klara skiftet på arbetsmarknaden måste möjligheterna till kompetensutveckling förbättras, säger han.

Vad innebär kompetensutveckling?
– Under hela ditt yrkesverksamma liv behöver du utveckla och fördjupa din kompetens för att anpassa dig efter de snabba förändringar som sker på arbetsmarknaden. Du kan göra det inom ramen för din anställning eller till exempel genom en kurs på högskolan som du läser på fritiden, säger Unionens ordförande Martin Linder.

LÄS MER: Karriärcoachen svarar: Hur vet jag att det är dags att säga upp mig?

Enligt nya siffror från Unionen har sex av tio anställda genomfört någon form av kompetensutveckling det senaste året. Samtidigt visar undersökningen att närmare hälften av tjänstemännen behöver vidareutbildning som de inte kan få från sin arbetsgivare.

– Hindren är många. Varken kursutbudet på högskolan eller studiemedelssystemet är anpassat efter de yrkesverksammas behov. Förtagen måste också i högre grad prioritera de anställdas kompetensutveckling, säger Martin Linder.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Nu är Ingvar Kamprad rikast i världen – igen

Nu är Ingvar Kamprad rikast i världen – igen

Efter "Uppdrag gransknings" avslöjande så räknas han förmögenhet till 600 miljarder kronor.

Fler artiklar inom Nyheter