Ia Fallenius har jobbat på SOS Alarm i snart tre år.
Ia Fallenius har jobbat på SOS Alarm i snart tre år.

SOS-sjuksköterskan: ”Här får jag chansen att hjälpa fler”

Empatisk, lyhörd och kan gå från noll till hundra – har du dessa egenskaper? Då kan ett jobb hos SOS Alarm vara något för dig.

– Den största utmaningen är att jag inte kan se patienten, utan måste förlita mig enbart på samtalet när jag gör min bedömning, säger Ia Fallenius som jobbat på SOS Alarm i snart tre år.

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SOS ALARM. 

Hon liknar sitt arbete med att vara detektiv, där hon via telefonen måste lägga ett pussel utan hela facit i hand.

– Jag måste lyssna på det som händer i bakgrunden, ställa frågor och visualisera för att kunna göra en bedömning. Med min erfarenhet från akutsjukvården vet jag vilka tecken jag måste fråga efter och hur jag ska instruera den hjälpsökande i väntan på att ambulansen hinner fram, säger Ia Fallenius, sjuksköterska på SOS Alarm.

Ia jobbade tidigare som sjuksköterska inom ambulanssjukvården i Malmö och trivdes bra, men när hon väntade sitt andra barn och enligt arbetsgivarens regler inte fick jobba längre än till graviditetsvecka 20 valde hon att söka sig till SOS Alarm. Tanken var först att byta tillbaka till ambulanssjukvården efter föräldraledigheten, men Ia trivdes så bra på SOS Alarm att hon stannade kvar.

– Det jag gillade med ambulansen var just de akuta situationerna och att det är ett varierat jobb där man aldrig vet vad som ska hända under arbetsdagen, men det får jag här också. Jobbet här är inte lika fysiskt slitsamt och det är skönt att veta att jag kommer hem i tid varje dag. Jag kan sakna den fysiska patientkontakten, men på SOS Alarm får jag chansen att hjälpa fler, säger Ia.

Stora utvecklingsmöjligheter

Med strax över 1 000 medarbetare har SOS Alarm 14 centraler runt om i landet. En majoritet av medarbetarna jobbar som SOS-operatörer eller SOS-sjuksköterskor. Det finns många fördelar med arbetsplatsen, tycker Ia. Härliga kollegor, flexibla arbetstider och utvecklingsmöjligheter är några.

– Det är jättekul att vi har möjligheter att utvecklas. Man kan gå vidare i företaget, jobba mer med vårdutvecklingssatsningar eller gå fortbildningar för att öka på sin kompetens. Dessutom lär jag mig nya saker hela tiden i och med ärendenas bredd, berättar Ia.

En sammansvetsad arbetsgrupp

Att jobba som SOS-sjuksköterska kan vara både tufft och utmanade, men det är också ett givande jobb där du varje dag gör skillnad. Här samverkar man med kollegor över hela landet och när man har haft ett tufft samtal finns kollegor och chefer där för att ge stöd.

– Eftersom vi går igenom liknande saker blir vi en väldigt tajt arbetsgrupp och vi ser alltid till att finnas där och stötta varandra i arbetet.

Skulle du rekommendera det till andra?

– Ja, absolut! Det är väldigt omväxlande och jag vet aldrig vad som kommer att hända när jag kommer till jobbet. I ett samtal kan jag hjälpa någon på en ö i ytterskärgården och i nästa samtal är jag vid den finska gränsen där ambulansen är timmar bort. Det är spännande att arbeta i hetluften och det blir aldrig tråkigt, säger Ia.

Läs mer om lediga tjänster på SOS Alarm här! 

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Undersökning: Så stor roll spelar utseende och ålder när du söker jobb

Undersökning: Så stor roll spelar utseende och ålder när du söker jobb

Närmare 80 procent av svenska rekryterare tycker att det första intrycket är avgörande i en intervjusituation.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Tio vanliga frågor på intervjun – och svaren

Förbered dig på de här intervjufrågorna och öka chanserna. Experten Jan Kallberg: "Förvänta dig följdfrågor".