– Jag tog dagliga initiativ, satte en massa projekt i rullning och sydde ihop säckarna, säger Hicham Larhnimi om hur han blev den yngste vd:n för Svenska handelskammaren i USA.
– Jag tog dagliga initiativ, satte en massa projekt i rullning och sydde ihop säckarna, säger Hicham Larhnimi om hur han blev den yngste vd:n för Svenska handelskammaren i USA.
Foto: Heetch/Unsplash

Hicham blev vd som 26-åring: ”Fördomar är vardagsmat”

Han har varit den yngsta vd:n för Svenska Handelskammaren i USA. För att bli chef menar han att det gäller att ta egna initiativ och våga ta råd från andra. I dag är Hicham Larhnimi vd för taxitjänsten Heetch och för Metro berättar han om hur det är att leda ett företag genom tuffa tider.

Att vara ung och chef är en kombination som ofta inte går ihop hos folk. Det menar 29-åriga Hicham Larhnimi, som kallar fördomarna han möter för ”vardagsmat”.

– Som ledare har jag blivit frågad många gånger om min ålder och vad jag har gjort innan. Jag har haft ett par roliga incidenter där jag har blivit frågad om min chef kan vara med på mötet så att någon beslutsfattare är med, säger han.

Som liten var han den som skickade hem alla barn ute på gården när det blev mörkt. Även om han aldrig tänkte tanken på att han skulle vilja bli chef i framtiden hamnade han alltid i ledande positioner i skolan, inom tennisen och bland vänner.

LÄS MER: Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

När han var 20 flyttade till USA för att plugga kommunikation och marknadsföring på universitetet i San Francisco. Snart kom han i kontakt med Svenska handelskammaren i Florida. Där började han som praktikant för att senare bli erbjuden rollen som vd vid 26 års ålder. Det gjorde honom till den yngsta vd:n för Svenska handelskammaren i USA och under hans tid på posten blev det även den snabbast växande handelskammaren i landet.

– Jag tog dagliga initiativ, satte en massa projekt i rullning och sydde ihop säckarna. Dåvarande vd:n lämnade och jag fick en chans på miljonen som jag tog.

Ett av hans bästa tips om du vill avancera till chef att våga släppa stoltheten och ta råd från andra. Han refererar till favoritboken ”The hard thing about the hard things” och menar att det finns två olika typer av ledare, ”war time-ledaren” och ”peace time-ledaren”.

LÄS MER: Terron Musgrove: ”Det här lärde jag mig av min utmattning”

– Jag är en typisk war time-ledare som gillar när det brinner, vilket det ofta gör i start-ups. Peace time-ledaren är något jag försöker utveckla och det handlar om att ha tålamod och se långt fram i tiden, vilket är en utmaning för mig.

Enligt Hicham är en av hans styrkor som chef att han gillar att vara under press, vilket var något han fick känna på när han efter sju år i Usa flyttade tillbaka till Sverige. 2016 fick han jobbet som Sverigechef på den nya taxi- och samåkningstjänsten Heetch, där den senare bygger på att privatpersoner utan taxilegitimation kopplas ihop med kunder via en app. Kunden donerar sedan pengar till föraren som betalning.

Transportstyrelsen kallade tjänsten för olaglig och när en förare fälldes för brott mot taxilagen valde Heetch att pausa tjänsten. Men Hicham menar att det är lagstiftningen som bör förnyas.

LÄS MER: 5 ledare i Game of Thrones som du garanterat känner igen från jobbet

– Vi håller inte med Transportstyrelsen och tycker att man ska få täcka sina bilkostnader utan att klassas som professionell förare. Eftersom regelverket tar tid att förändra så valde vi att pausa den tjänsten tillsvidare. Kritiken var väldigt blandad, politiker håller med om att det behövs en ändring om vi ska kunna tackla dagens utmaningar.

Heetch fick mycket kritik i media under den här perioden, hur hanterade du det?  

– En dag i taget. Jag fick mycket hjälp från nära vänner och kollegor och jag kunde alltid ringa vissa personer som var väldigt insatta i branschen vilket lugnade mig i många lägen. Men viktigast av allt var att vara förbered med svar på i stort sett allting.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär