SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Vill du ha härliga kollegor och jobba på en arbetsplats där ingen dag är den andra lik? Vill du vara med och hjälpa människor i akuta situationer? Då kan SOS Alarm vara arbetsplatsen för dig. 

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SOS ALARM. 

– De bästa samtalen är när man i bakgrunden hör ambulansen komma, när man vet att hjälpen är framme och att det antagligen kommer gå bra, säger Johan Nilsson, 112-mottagare och räddningsåtgörare på SOS Alarm.

Johan har tidigare jobbat som väktare och skyddsvakt, och även som deltidsbrandman. Det var i samband med familjens flytt ner till Malmö som han såg jobbannonsen där SOS Alarm sökte fler SOS-operatörer. Han sökte jobbet och fick det.

– Vi är som en stor familj där vi stöttar varandra varenda dag. Det är så härlig stämning mellan oss kollegor och även om man har jobbiga samtal så känner man sig aldrig ensam.

Ett utmanande jobb
Som SOS-operatör börjar du oftast som 112-mottagare, vilket innebär att du tar emot samtal på Sveriges nödnummer 112. Det kan handla om allt från trafikolyckor, polisärenden till hjärtstopp och sjöräddning. När du blivit varm i kläderna kan du välja att inrikta dig mot räddningsåtgörning eller ambulansdirigering. Johan Nilsson jobbar nu både som 112-mottagare och som räddningsåtgörare – drygt ett år efter att han började på SOS Alarm.

– Det är ett utmanande jobb där vissa ärenden är svårare än andra. Jag måste kunna hantera barn, vuxna, berusade och allvarligt sjuka över telefon. Vissa är jättechockade och skriker, medan andra är helt tysta. Det är mitt jobb att försöka lugna ner dem och berätta att jag kommer att hjälpa dem, säger Johan Nilsson.

– Det bästa med mitt jobb är känslan när jag lyckas hjälpa en person som till exempel hittat en anhörig som inte kan andas eller någon vars hus börjat brinna. Att då kunna skicka rätt hjälp till rätt plats och få samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans att fungera, det känns riktigt bra.

Skulle du rekommendera det till andra?
– Ja, absolut. Om man vill ha ett utmanande jobb där man får chansen att utvecklas och hjälpa andra, säger Johan Nilsson.

Läs mer om lediga tjänster på SOS Alarm här! 

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma