SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Vill du ha härliga kollegor och jobba på en arbetsplats där ingen dag är den andra lik? Vill du vara med och hjälpa människor i akuta situationer? Då kan SOS Alarm vara arbetsplatsen för dig. 

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN SOS ALARM. 

– De bästa samtalen är när man i bakgrunden hör ambulansen komma, när man vet att hjälpen är framme och att det antagligen kommer gå bra, säger Johan Nilsson, 112-mottagare och räddningsåtgörare på SOS Alarm.

Johan har tidigare jobbat som väktare och skyddsvakt, och även som deltidsbrandman. Det var i samband med familjens flytt ner till Malmö som han såg jobbannonsen där SOS Alarm sökte fler SOS-operatörer. Han sökte jobbet och fick det.

– Vi är som en stor familj där vi stöttar varandra varenda dag. Det är så härlig stämning mellan oss kollegor och även om man har jobbiga samtal så känner man sig aldrig ensam.

Ett utmanande jobb
Som SOS-operatör börjar du oftast som 112-mottagare, vilket innebär att du tar emot samtal på Sveriges nödnummer 112. Det kan handla om allt från trafikolyckor, polisärenden till hjärtstopp och sjöräddning. När du blivit varm i kläderna kan du välja att inrikta dig mot räddningsåtgörning eller ambulansdirigering. Johan Nilsson jobbar nu både som 112-mottagare och som räddningsåtgörare – drygt ett år efter att han började på SOS Alarm.

– Det är ett utmanande jobb där vissa ärenden är svårare än andra. Jag måste kunna hantera barn, vuxna, berusade och allvarligt sjuka över telefon. Vissa är jättechockade och skriker, medan andra är helt tysta. Det är mitt jobb att försöka lugna ner dem och berätta att jag kommer att hjälpa dem, säger Johan Nilsson.

– Det bästa med mitt jobb är känslan när jag lyckas hjälpa en person som till exempel hittat en anhörig som inte kan andas eller någon vars hus börjat brinna. Att då kunna skicka rätt hjälp till rätt plats och få samverkan mellan räddningstjänst, polis och ambulans att fungera, det känns riktigt bra.

Skulle du rekommendera det till andra?
– Ja, absolut. Om man vill ha ett utmanande jobb där man får chansen att utvecklas och hjälpa andra, säger Johan Nilsson.

Läs mer om lediga tjänster på SOS Alarm här! 

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Annons
Här är utbildningarna som garanterar jobb efter bara 12 veckor

Här är utbildningarna som garanterar jobb efter bara 12 veckor

Att sadla om och byta karriär kan kännas svårt – men här är intensivutbildningarna som garanterar jobb.

Annons
Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Vill du ha ett utmanande jobb där du får hjälpa människor i kris? Då är ett jobb inom Göteborgs Stad något för dig.

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Fotografen Björn Persson reser över hela världen för att fotografera vilda djur och är aktuell med boken ”The real owners of the planet”.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

12 tips till dig som vill visa att du lärt dig något av #metoo-året

12 tips till dig som vill visa att du lärt dig något av #metoo-året

Författaren och föreläsaren Mia Hultman är aktuell med föreläsningen ”#metoo – vår framtid tillsammans”.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.