Tänk på din nätverkskarma och bjud på de kunskaper och erfarenheter som du kan. Det kommer att komma tillbaka till dig senare.
Tänk på din nätverkskarma och bjud på de kunskaper och erfarenheter som du kan. Det kommer att komma tillbaka till dig senare.
Foto: Unsplash.

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

Om du följer din drömarbetsplats på Facebook så kan du få en hint om när de söker ny personal redan innan de hunnit lägga ut en annons. Nina Jansdotter, som skrivit boken ”Nå ut med Facebook”, ger sina bästa tips för hur du nätverkar, utvecklas och marknadsför dig själv genom att använda Facebook på rätt sätt.

Ha ett syfte 
Börja med att fundera över vad du vill få ut av din närvaro på Facebook och i sociala medier. Vill du få ett bredare kontaktnät? Eller hitta ett nytt jobb? Ju mer tydlig du är desto lättare kan du styra in på det du vill uppnå istället för att planlöst lägga din tid på fel saker.

Boka in tid för nät-nätverkande
Att bara nätverka på Facebook när du får tid över ger inte lika mycket som när du avsätter tid i din almanacka för att vara där och göra något seriöst av det. Ta dig tiden genom att planera in den.

LÄS MER: Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Hitta förebilder 
Identifiera personer som jobbar med Facebook på ett sätt som du tycker verkar fungera bra. Följ dem och lär dig om hur de kommunicerar. Hur får de ut så mycket som möjligt av sin tid där? Du behöver inte kopiera någons metoder rakt av, men observera olika framgångsstrategier och gör dem sedan på ett sätt som passar dig.

Sätt upp konkreta mål 
På samma sätt som det är viktigt att ha ett syfte är det även bra med ett mål, exempelvis hur många följare eller sidvisningar på ett specifikt inlägg du vill ha. Istället för att tänka ”Det blir som det blir” kan du följa upp och se var den tid och energi du lägger ner på ditt nätverkande får för resultat.

LÄS MER: Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Lär dig under tiden
Du behöver vara med i matchen för att lära dig. Du kan inte lägga upp en hel strategi innan du ens har satt igång eftersom du inte vet vad som kommer funka för just dig. Mycket i sociala medier är ”learning by doing”.

Tänk på din nätverkskarma
Bjud på dina kunskaper och passion. Ge tips och inspiration utifrån dina erfarenheter. Bli inte för fokuserad på vad som gynnar dig bäst, tänk istället att du får mycket tillbaka om du är beredd att dela med dig. Se till att vara den som tillför det du kan – det ger bra nätverkskarma som kommer tillbaka till dig.

För en dialog
Undvik megafonliknande inlägg. Vi är på sociala medier för att vi har behov av att vara sociala med varandra. Ingen vill i längden följa någon som bara gör reklam och inte svarar på kommentarer. Ställ frågor, diskutera, dela och svara. Då ökar du dessutom spridningen på dina inlägg. 

Satsa på rörlig bild
Filmer brukar hamna högt upp i flödet och synas mycket då Facebook gillar den typen av inlägg. Om du lägger upp små enkla filmer med dig själv får dina följare lära känna dig på ett nytt sätt genom uttryck, mimik och kroppsspråk. Känns det läskigt? Tänk på att övning ger färdighet!

LÄS MER: Så ökar du jobbchanserna med sociala medier

Följ företag du är nyfiken på 
Följ de företag och organisationer som du är nyfiken på. Visa dem att du är aktiv genom att gilla, kommentera och dela inlägg som du tycker är intressanta. Genom att hålla dig uppdaterad kan du också ligga steget före och vara först med att kontakta dem när de söker ny personal eller nya samarbetspartners.

Var beredd på kritik
De som kliver fram på nätet och syns mer än andra får både ris och ros. Alla kan inte älska allt du gör och var beredd på att du kan få kritik eller bli ifrågasatt för det du delar eller uttrycker. Men glöm inte att kritik också är nödvändigt för att utvecklas. Däremot ska du aldrig acceptera näthat – anmäl inlägg och blockera personer som beter sig illa.

LÄS MER: Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

Experten tipsar: Så blir du sökbar på LinkedIn

40 procent av alla företag rekryterar personal via sociala medier. Men för att du ska kunna hitta ditt drömjobb på internet måste du göra dig synlig.

Fler artiklar inom Sociala medier