Mari Jungstedt debuterade som författare 2003. I somras släpptes hennes 16:e bok ”Ett mörker mitt ibland oss” som handlar om kommissarie Anders Knutas och hans poliskollegor på Gotland.
Mari Jungstedt debuterade som författare 2003. I somras släpptes hennes 16:e bok ”Ett mörker mitt ibland oss” som handlar om kommissarie Anders Knutas och hans poliskollegor på Gotland.
Foto: Thron Ullberg

Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

För att skriva en bästsäljande bok behöver du inte ha en uttänkt historia klar när du börjar skriva. Det menar Mari Jungstedt, som efter 16 utgivna deckare berättar för Metro om hur hon skrev sin debutbok, fick den utgiven och hur hon hittar fortsatt inspiration till att skriva en ny bok om året.

Hon har skrivit 16 böcker på 16 år och än har Mari Jungstedt inga som helst planer på att bryta trenden. Däremot har hon aldrig haft någon plan framåt.
– När jag jobbar med en bok får jag tunnelseende och får inga idéer till andra böcker. Men sedan händer alltid samma sak. Jag konstaterar alltid lite förvånat att ”wow, jag får ihop det den här gången också”. Då, när jag har gjort det, är det som att jag öppnar ett nytt fönster, säger Mari Jungstedt.

LÄS MER: Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Det brukar ta en vecka eller två efter att den senaste boken är avslutad. Sedan dyker ett nytt fragment, en ny bild, upp i huvudet.  
– Det kan vara att jag ser någonting. En gång såg jag tre motorcyklar i regnet på en bakgata i Mexiko. En gång var det ett barn som försvann på en frisörsalong på Gran Canaria. Men jag känner alltid när det händer, det klickar till i huvudet och så börjar det snurra.

I somras kom hennes fjortonde bok i deckarserien om kommissarie Anders Knutas ut. Utöver dem har hon även skrivit två böcker i det hon kallar Gran Canaria-serien. Men att försörja sig som heltidsförfattare var länge den dröm som hon inte trodde skulle slå in. Det var inte förrän småbarnsåren, ett husbygge och flera år i journalistbranschen hade passerat som drömmen började få fäste på riktigt.

För att kunna skriva en bok menar Mari Jungstedt att du ska sluta jämföra dig med andra. Foto: Thron Ullberg.


Som journalist på SVT var hon van vid att skriva nyhetstelegram på 15 sekunder. Men hur skulle hon skriva en hel bok? Hon beslutade sig för att börja i ett eget minne från när hon vaknade upp på en dimmtäckt strand på Gotland för att inse att alla badgäster hade gett sig av och hon var ensam kvar.
– Det här var en stark upplevelse, det var vackert och skrämmande. Jag tänkte att jag skulle försöka beskriva hur det kändes att vakna upp i den där dimman. När jag började skriva var det som att öppna en dammlucka, det rann till och flöt på. Min första bok börjar med det minnet.

När halva boken var klar ringde hon till Bonnier och bad om att få prata med en förläggare. Han sa att hon inte kunde lämna in en halv bok eftersom en av de viktigaste delarna är hur säcken knyts ihop i slutet. Det gav henne motivationen att skriva klart resten av det som skulle komma att bli debutboken ”Den du inte ser”. Några månader senare skickade hon det färdiga utkastet till samma förläggare.
– Tre dagar senare, dagen före Valborgsmässoafton 2002, var jag på Ikea. Då ringde han och sa att han läst min roman. ”Den är jättebra, den här ska vi ge ut” sa han. Jag höll på att ramla in i en lampa på lampavdelningen. Ett år senare gavs boken ut.  

LÄS MER: Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär