Saifallah Al-Zobaydee, 32, jobbar just nu som IT-konsult på Webstep.
Saifallah Al-Zobaydee, 32, jobbar just nu som IT-konsult på Webstep.
Foto: Privat/Unsplash

7 tips: Så kommer du in på den svenska arbetsmarknaden

Saifallah Al-Zobaydee kom till Sverige från Irak som 20-åring. Några år senare hade han genom att kolla på The Simpsons med svensk text lärt sig svenska och arbetat sig upp till en chefsposition på jobbet. Till Metro delar han med sig av sina bästa tips för hur du kan utbilda dig, vilken hjälp du kan få och hur du blir hittad av arbetsgivare när du är ny i Sverige.

Saifallah Al-Zobaydee och hans familj kom till Sverige i slutet av 2006 efter att de varit tvungna att lämna hemlandet Irak på grund av kriget. Pappans jobb i militären gjorde att det inte var säkert för familjen att bo kvar.
– Mina syskon fick börja i den svenska skolan, men jag var för gammal. Utöver att lära sig svenska fick de lära sig alla andra ämnen, som matte och fysik, på svenska också men jag fick bara läsa sfi. De var i skolan på heltid och jag kände att jag skulle hamna efter, säger Saifallah Al-Zobaydee.

LÄS MER: Så får du jobb i Sverige som nyanländ

När familjen hade somnat på kvällarna tog Saifallah fram böckerna och pluggade svenska hela nätterna. Han tittade på The Simpsons med svensk text och tog de extrauppgifter från skolan som han kunde. Han hann aldrig avsluta sin utbildning i datavetenskap i Irak innan familjen lämnade landet men drömmen fanns fortfarande kvar.
– Jag pratade med en på arbetsförmedlingen om hur lång tid det skulle ta för mig att bli civilingenjör inom data. Om jag hade börjat plugga när jag var 21 år hade jag blivit färdig civilingenjör när jag fyllt 35.

LÄS MER: 5 karaktärsdrag: Så känner du igen en dålig chef

Sitt första jobb i Sverige fick han på Elgiganten efter att ha gjort språkpraktik på Ikea och gått en kurs i datakunskap. Det skulle ta flera år av jobb och avancerande till en chefsroll innan han bestämde sig för att följa sin gamla dröm.
– En dag frågade min fru varför jag inte pluggade datavetenskap. Jag hade inte ens tänkt på att jag kunde göra det efter så många år, men det var då jag sökte och kom in på en utbildning till systemutvecklare på Nackademin. Det var tufft i början. Man behövde verkligen bita ihop och köra på, men utbildningen gav mig en bra grund. Det är en enorm skillnad att jobba med något man har pluggat.


I dag jobbar Saifallah som systemutvecklare på Webstep, dit han blev headhuntad genom LinkedIn. Att komma in på arbetsmarknaden och att jobba med IT är bara två av målen han nått sedan han kom till Sverige för 12 år sedan. Han tänker då och då på de drömmar han har haft och vilka drömmar han vill uppnå framöver.
– Det tycker jag att alla ska göra. Tänka på målet lite då och då och göra en check på om man håller på med det som man tänkt från början. Just nu vill jag utvecklas mer inom webbutveckling och informationssäkerhetsbranschen. Längre fram vill jag läsa och få kunskaper för att jobba som systemingenjör.

LÄS MER: 7 tecken: Så känner du igen en bra arbetsplats – redan på intervjun

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär