Annons
Foto: Julia Sjöberg

Hon vill bryta tabut kring demenssjukdomar

Vill du ha ett varierat jobb där ingen dag är den andra lik? Vill du vara en viktig kunskapsbärare och jobba i en stressfri miljö? Då är ett jobb i Göteborgs Stads demensteam något för dig. 

Vi lever i ett åldrande samhälle och med vårt åldrande kommer demenssjukdomar bli allt vanligare. Det kräver mer kunskap och fler resurser på alla nivåer i samhället.

– Det finns ett stort kunskapsbehov och vi måste bli fler kunskapsbärare. Därför är det väldigt bra att Göteborgs Stad satsar på att det ska finnas ett demensteam i alla stadsdelar, säger arbetsterapeuten Maria Landin.

Maria Landin jobbar i ett av Göteborgs Stads demensteam och tillsammans med en sjuksköterska har de i uppdrag att stå för kunskapsspridningen om demenssjukdomar i deras stadsdel, Örgryte-Härlanda. Hon är inte bara arbetsterapeut utan också en av få i Sverige som är Silviaarbetsterapeut, en specialistutbildning inom demensvård.

En resurs för hela stadsdelen
Demensteamet har ett expertuppdrag som innebär att de är en resurs i sin stadsdel och tillsammans ger de stöd till medarbetare och chefer inom vård och omsorg samt anhöriga till personer med demenssjukdomar.

– Mycket av vårt arbete handlar om hur vi ska sätta demenssjukdomar på kartan för att alla ska veta hur man på bästa sätt bemöter en människa med demenssjukdom.

Ingen dag är den andra lik. Arbetsuppgifterna kan vara allt från utbildningar, läsa in sig på ny forskning till att föra diskussioner om patientärenden för hur hon tillsammans med teamkollegan kan förbättra den fysiska miljön hemma hos personen.

– Jag följer också med hem till patienter när någon kollega inte vet hur de ska bemöta en patient. Då kan jag kolla på situationen med ”mina glasögon”, alltså utifrån min specialistroll, för att kunna ge råd och stöd.

"Alla patienter och möten är unika vilket gör det väldigt givande", säger Maria Landin.

”Man måste vara närvarande”
Maria Landin tycker att det bästa med hennes arbete är att hon får möta så många olika människor. Både patienter, anhöriga och kollegor förgyller hennes dagar. Hon gillar också alla pedagogiska möten där hon får inspirera och vara ett stöd för dem som jobbar med denna patientgrupp.

– När man jobbar med personer med demenssjukdom måste man ta situationen och vara närvarande. Alla patienter och möten är unika vilket gör det väldigt givande, säger Maria Landin.

Ger stöd i en svårorienterad vårdkedja
I Maria Landins uppdrag ligger också att hålla i anhörigutbildningar och ge stöd under deras vårdresa.

– Demenssjukdomar kan ses som en anhörigsjukdom och familjen tar ofta ett stort ansvar vilket påverkar deras liv väldigt mycket. Många frågar sig hur det ska bli och vem man ska vända sig till. Anhöriga gör ett jättestort jobb och de behöver få stöd och kunskap. Med kunskap får man makt och kan ta kontroll över situationen.

I dag finns det inget botemedel mot demenssjukdomar, men Maria Landin tror att med kunskap så kan vi skapa ett demensvänligt samhälle där dessa individer får ett värdigt bemötande.

– Det handlar inte om att dessa personer är dumma, utan att demenssjukdomarna påverkar hjärnan och sättet att tänka. Med kunskap kommer vi väldigt långt. Vi kan anpassa vårt bemötande, miljön och skaffa oss mer kunskap för att göra ett bra jobb, säger Maria Landin.

En viktig roll som kunskapsbärare
Som arbetsterapeut i hemsjukvården har man en bra utgångspunkt eftersom mycket handlar om patienten, miljön och att lista ut vad personen behöver för att få en fungerande vardag. Arbetet är omväxlande med alltifrån att träna människors funktioner, anpassa hemmet till att hitta nya lösningar och hjälpmedel.

Den största patientgruppen är äldre som bor i egen lägenhet, hus eller på ett äldreboende. Man möter också yngre människor och ibland barn. Att arbeta i team tillsammans med fysioterapeuter, undersköterskor och sjuksköterskor är också väldigt utvecklande. I hemsjukvården kan det finnas specialistteam med inriktning mot avancerad sjukvård i hemmet, eller som i Maria Landins fall, ett demensteam.

Att kunskapen om demenssjukdomar är en viktig del i att jobba inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård i Göteborgs Stad, är något hon särskilt vill lyfta.

– Det finns en stor brist på kunskapsbärare som driver dessa frågor. Här har jag som Silviaarbetsterapeut en viktig roll, säger Maria Landin.

8 500 arbetsplatser
I hemsjukvården möter du inte en människa i sjukhuskläder, du möter hela människan mitt i deras liv.

Klicka här för att se lediga jobb i Göteborg.

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Annons
Här är utbildningarna som garanterar jobb efter bara 12 veckor

Här är utbildningarna som garanterar jobb efter bara 12 veckor

Att sadla om och byta karriär kan kännas svårt – men här är intensivutbildningarna som garanterar jobb.

Annons
Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Undersköterskan: ”Jag måste våga stå kvar och lyssna”

Vill du ha ett utmanande jobb där du får hjälpa människor i kris? Då är ett jobb inom Göteborgs Stad något för dig.

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Fotografen Björn Persson reser över hela världen för att fotografera vilda djur och är aktuell med boken ”The real owners of the planet”.

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Hur ska ett personligt brev se ut? Metrojobb bad karriärexperten Charlotte Hågård, som bland annat skrivit Stick Ut, Ansökningsboken och CV-boken, om...

12 tips till dig som vill visa att du lärt dig något av #metoo-året

12 tips till dig som vill visa att du lärt dig något av #metoo-året

Författaren och föreläsaren Mia Hultman är aktuell med föreläsningen ”#metoo – vår framtid tillsammans”.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.