Säg ifrån och våga be om hjälp – det är två av Clara Löfvenhamns råd för hur du imponerar på din chef.
Säg ifrån och våga be om hjälp – det är två av Clara Löfvenhamns råd för hur du imponerar på din chef.
Foto: Unsplash.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd en befordran eller den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet och i stället satsa på att visa varför du är värd det. Att ta ansvar, säga ifrån och vara öppen med vad du behöver är enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn vägen till framgång.

Du håller inte bara med
Sträva inte efter att klappa din chef medhårs – tvärtom. En bra ledare uppskattar när medarbetarna inte är ja-sägare utan bidrar med olika idéer och perspektiv. Chefer är inga superhjältar som kan och vet allt. Har du en idé på hur något kan göras bättre? Berätta det för chefen, det visar att du bryr dig om företaget.

Du är tydlig med hur chefen kan hjälpa dig
En chef ska vara uppmärksam på vad de anställda behöver, men eftersom din chef inte är någon tankeläsare ligger även ansvaret hos dig. Vill du utvecklas internt, ha mer ansvar eller saknar du något för att kunna göra ditt jobb? Berätta det! Om du inte pratar högt om dina drömmar är risken stor att de inte slår in.

Clara Löfvenhamn är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen.


LÄS MER: 5 ledare i Game of Thrones som du garanterat känner igen från jobbet

Du är glad och trevlig att jobba med
Vi kan inte vara på solskenshumör jämt men stämningen blir bättre om alla anstränger sig. Lika viktigt som det är att chefen ser och hälsar på alla, lika viktigt är det att du lyfter blicken och hälsar på dem du jobbar med. Ett ”Hur är din dag?” kan göra stor skillnad för en nedstämd kollega.

Du låter dig inte avskräckas av det jobbiga
Att gå den extra milen är inget som ska krävas av dig på jobbet. Men däremot uppskattas det om du ibland visar att du är beredd att göra det där lilla extra, som kanske både kräver mer tid och energi, för att göra ett bra jobb. Fundera över hur du kan leverera ett mervärde till chefen, kollegorna och de kunder som behöver det.

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Du gör ett bra jobb
Medarbetare som gör ett bra jobb och tar ansvar för det de gör på jobbet är de bästa och med största sannolikhet lönar det sig i längden. Känner du att du kämpar utan att något händer? Lyft det på utvecklings- eller lönesamtalet eller under ett spontant snack med chefen en måndagseftermiddag. Be om återkoppling och feedback på ditt arbete.  

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär