Motivation, självkontroll och självkännedom är tre viktiga ledord om du vill bli bra på att leda dig själv.
Motivation, självkontroll och självkännedom är tre viktiga ledord om du vill bli bra på att leda dig själv.
Foto: Unsplash.

7 steg: Så leder du dig själv till drömjobbet

Alla kan inte vara bra på att leda andra, men däremot kan alla bli bra på att leda sig själva. Det menar Nicolas Jacquemot, som är aktuell med boken ”Självledarskap – konsten att hitta rätt i livet och på jobbet”. Här är hans bästa tips för hur du uppnår dina karriärmål med självledarskap.      

Det pratas mycket om att medarbetare ska ta ansvar och komma med egna idéer och initiativ. Ordet självledarskap har blivit något som tas upp på kurser, föreläsningar och arbetsplatser. Men vad innebär det egentligen att ”leda sig själv”?

Nicolas Jacquemot är kommunikationsrådgivare och doktor i management och har skrivit boken ”Självledarskap – konsten att hitta rätt i livet och på jobbet”. Enligt honom har begreppet självledarskap blivit något av ett buzzword i arbetslivet.
– Självledarskap handlar om att leda sig själv, i livet och jobbet. Förmågan behövs för att strukturera sin vardag, identifiera vad man vill uppnå och för att ta sig dit, säger Nicolas Jacquemot.

LÄS MER: Nya förebilden bland chefer: Bamse!

Oavsett om du vill sätta upp karriärmål, som att byta jobb, eller personliga mål, som att träna minst två gånger i veckan, behöver du behärska självledarskapet för att få ett resultat.

För Metrojobb listar Nicolas Jacquemot sju steg som hjälper dig att utveckla ditt självledarskap.

7 steg för att bli en mästare på självledarskap

Självkännedom
Självledarskap handlar om att ha självkännedom. För att skaffa sig det behöver både ditt hjärta och hjärna vara med. Identifiera dina viktigaste värderingar – sådant som vägleder dig i vardagen. Det kan exempelvis vara ansvar, driv, gemenskap, engagemang, hjälpsamhet eller nyfikenhet. Lär känna dig själv bättre genom att sedan fundera över vad du tycker är roligt, i vilka sammanhang du trivs bäst och vilka dina styrkor är. Skriv ner alltsammans. På det viset får du en överblick av din personlighet.

Självkontroll
Lockar en långlunch med kollegan istället för jobb på kontoret? Prioriterar du Netflix framför kursboken? Vår vardag är full av frestelser och ett viktigt steg är att identifiera vad som hindrar din självdisciplin. Ett tips är att tillämpa ”om-så-strategin” genom att exempelvis tänka ”Om jag vill kolla Instagram så får jag göra det när jag skrivit klart rapporten.”

Motivation
För att du ska uppnå saker på jobbet så måste du också veta vad det är du vill uppnå. Du måste dessutom ha en plan för hur du ska ta dig dit. Sätt upp mål genom SMART-metoden genom att utgå från att ditt mål ska vara: Specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt. Med acceptans menas att du har accepterat målet och vill uppnå det av egen vilja, inte för någon annan.

Fokus
Är du också en Alfons Åberg som säger ”Jag ska bara…”. Bestäm dig i så fall för att sluta skjuta upp saker. Ta itu med den viktigaste uppgiften först och ägna dig åt den helhjärtat i 2-timmarspass. Under den tiden stänger du ner mejlen, har mobilen på ljudlös och småpratar inte med din omgivning. Ta kortare pauser under tiden.

Stresshantering
Stress är en vanlig orsak till ett bristande självledarskap eftersom det ger dig tunnelseende. En utmaning är att identifiera vad som stressar dig och sätta upp nödvändiga gränser. Ha som mål att ha en balans mellan jobb, eller studier om du pluggar, och återhämtning. Meditation är något som kan hjälpa dig att vara mer i nuet.

Uthållighet
Försök ha en ”jävlar anamma-attityd” till det du vill uppnå. Uthållighet äter talang till frukost och övning ger färdighet. De flesta som nått framgång, stor som liten, kan skriva under på att de har kämpat hårt och inte släppt målet ur sikte.

Självbelöning
Uppmärksamma alltid dina ansträngningar och prestationer genom att fira med andra eller dig själv. Det allra bästa är om din prestation i sig är belönande, som när du kommer på hur du ska lösa den svåra arbetsuppgiften eller när du klarar det jobbiga spinningpasset. Det är en skön kombination av belöning och utveckling.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Johannes försökte finna sig själv i karriären och livet genom kurser och böcker. Nu predikar han "självledarskap" i stället för "självhjälp".

Fler artiklar inom Personlig utveckling