"Mitt tips är att du ser brevet som ett kort och vässat säljbrev snarare än en personlig biografi", skriver Nina Jansdotter.
Foto: Unsplash

Experten: Så ser ett grymt personligt brev ut

Är det ute med att skriva ett personligt brev när jag söker jobb? Läser rekryterare det ens? En gång i månaden svarar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter på en läsarfråga. Den här veckan reder hon ut vad som egentligen gäller när det kommer till personliga brev. 

Fråga: Jag har hört att det personliga brevet är ”ute” när man söker jobb, stämmer det? Är det lönt att lägga tid på att skriva ett personligt brev och hur ska ett bra sådant i så fall se ut?

Nina Jansdotter svarar:
Nja, det beror lite på vad du menar med ”ute”. Det är mer personligt tyckande och smak om hur man föredrar att scanna av sina kandidater än att det är en objektiv sanning som gäller precis alla som jobbar med rekrytering. Ganska många rekryterare som jag har pratat med erkänner att de inte, eller i alla fall knappt, läser det personliga brevet. De dyker istället direkt rakt ner i cv:t. Det gäller framförallt när de har mycket att göra men det samtidigt är viktigt att checka av vissa meriter som måste vara uppfyllda.

Andra säger att det personliga brevet fortfarande är viktigt för helheten i ansökan även om utformningen inte är en utslagsfaktor. Det är en del i sammanhanget som kan hjälpa dig att komma till en arbetsintervju, men intervju och referenser anses i de allra flesta fall vara mycket viktigare.

LÄS MER: Så får du plats med hela ditt cv – på en sida

Något som däremot aldrig är aktuellt med ett personligt brev är att det innehåller långa beskrivningar om var du är född, uppvuxen och har gått i skolan. Alla privata saker ska du lämna utanför. Fokusera främst på att lyfta det som har med din professionella sida och jobbet du söker att göra.

Mitt tips är att du ser brevet som ett kort och vässat säljbrev snarare än en personlig biografi, som många verkar tolka det som. Lyft fram dina bästa sidor och glöm inte det viktigaste – att visa vad du kan tillföra tjänsten och företaget.

Inled brevet på ett slagkraftigt sätt, gärna med en rubrik som visar vem du är och som väcker läsarens nyfikenhet. Vad det gäller inledningen till själva texten i ditt brev så är det viktigt att den börjar på ett sätt som får läsaren att vilja stanna kvar. De gör du inte genom att skriva ”Hej, jag heter Maria och är 35 år gammal”.

LÄS MER: 3 tips: Så får du ditt personliga brev att sticka ut

Undvik att ha ett helt standardiserat brev som du skickar till alla. Det är bättre att anpassa brevet efter tjänsten och företaget du söker till, även om det är mer arbetskrävande än att bara kopiera ett gammalt.

Jag vill passa på att tipsa om att du ser sociala medier som ett ”levande” cv och personligt brev. Många rekryterare scannar givetvis av sina kandidater på nätet, även om inte alla berättar det helt öppet. Bilden av hur du framställer dig själv där kan i vissa fall väga tyngre än den ansökan du skickar in.

Innan du skickar in din ansökan så ska du alltid be någon att läsa igenom den för att kolla så att ditt bästa jag har lyfts fram. Ibland blir man hemmablind och missar stavfel. Lycka till!

LÄS MER: 4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

Fler artiklar inom Personligt brev