Louise Dufwa är jurist på Avtal24.
Louise Dufwa är jurist på Avtal24.
Foto: Avtal24/Unsplash

Juristen: 5 saker att tänka på innan du skriver under ett anställningsavtal

Ett anställningsavtal är det juridiska dokumentet som visar att du är anställd och vem som är din arbetsgivare. Du har alltid rätt att få ett avtal när du börjar på ett nytt jobb, men däremot kan de se olika ut på olika arbetsplatser. Louise Dufwa, jurist på Avtal24, listar frågorna du bör ha svar på innan du skriver under.

Hur ser pensionsavsättningen ut?
Om du får tjänstepension genom din arbetsplats så avsätts en viss summa, baserad på din lön, varje månad till ditt pensionssparande. Hur stor den summan är kan anges i ditt anställningsavtal. Villkoren för din tjänstepension regleras av bolaget som har hand om arbetsplatsens pensioner. De kan du inte styra över. Det finns arbetsplatser som inte har någon pensionsavsättning. I sådana fall är det viktigt att du har ett privat sparande.

LÄS MER: Har du ett oskäligt anställningsavtal? Lär dig genomskåda det - med skräckexempel ur verkligheten

Hur många semesterdagar får du?
Enligt semesterlagen har du rätt till 25 dagars semester per år. Du har även rätt till 4 veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna. Om det finns särskilda skäl så kan semesterperioden förläggas till en annan tid än sommaren. Det kan även finnas regler i ditt kollektivavtal som skiljer sig från semesterlagen. Semester är en bra fråga att förhandla om. Om du har barn kanske du är i behov av en längre semester eller ledighet under en viss period. Det är fullt möjligt att förhandla dig till en lägre lön men med fler semesterdagar.

Har du fasta arbetstider?
I dag är det vanligt att arbetsplatser erbjuder sina anställda ett visst utrymme av flexibla arbetstider. Arbetstider behöver inte vara angivna i ett anställningsavtal och om det inte är det har arbetsgivaren fortfarande rätt att bestämma vilka arbetstider du ska ha. Däremot är arbetstider något du kan fråga och förhandla om innan du skriver under.

LÄS MER: Ha koll på lagar och regler – och slipp bli utnyttjad på sommarjobbet

Är din arbetsroll tydlig?
Innan du börjar på ett nytt jobb är det viktigt att arbetsgivaren till kan tydliggöra vad som förväntas av dig och vilka mål som du ska uppnå. Vad kommer du att ha för arbetsuppgifter? Och finns det några särskilda krav på din arbetsroll? En arbetsgivare är inte skyldig att inkludera en arbetsbeskrivning i avtalet men du kan alltid be att få det separat, det hjälper dig att veta vad du tackar ja till.

Vad säger facket?
Om du är ansluten till ett fackförbund kan du alltid bolla detaljerna i ditt anställningsavtal med en av deras experter. De kan bland annat hjälpa dig med information om lön och tips vid löneförhandling. Börja med att efterforska vad snittlönen är för en person med din yrkesroll och bakgrund. Om din potentiella arbetsplats omfattas av kollektivavtal är det bra att sätta dig in i vad avtalet säger.  

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet