Om du har en kollega som har svårt för att acceptera så är det bra att du försöker motivera ditt nej redan från början, menar Clara Löfvenhamn.
Om du har en kollega som har svårt för att acceptera så är det bra att du försöker motivera ditt nej redan från början, menar Clara Löfvenhamn.
Foto: Unsplash

5 tips som gör dig bättre på att säga nej på jobbet

Vi har för vana att säga ja till saker trots att de egentligen inte vill eller håller med. Det menar ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn, som tror att det beror på att vi är rädda att upplevas som dåliga eller som att vi sviker får omgivning. Men ett nej kan ibland vara det som behövs för att kunna tacka ja till något annat.

Bara gör det
Säg inte ja under vilka förutsättningar eller till vilket pris som helst. Det kommer att kännas läskigt de första gångerna så öva på att säga ”Nej, jag hinner faktiskt inte”. Annars riskerar du att hamna i en ond cirkel där du släcker bränder, svarar på mejl och säger ”Jag jobbar på det”, du tillbringar alltså mer tid åt att prata om allt du ska göra snarare än att faktiskt göra det.

Motivera ditt nej
Om du har en kollega eller en chef som har svårt att förstå eller acceptera ditt nej är det bra att försöka motivera ditt nej på en gång. Att motivera ditt nej handlar inte om att du måste ursäkta dig. Prova att säga ”Jag hade gärna gjort det här, men jag hinner inte på grund av att…”. Då blir det även lättare att stå emot eventuella övertalningsförsök.

LÄS MER: 5 ledare i Game of Thrones som du garanterat känner igen från jobbet

Clara Löfvenhamn är ledarskapsutvecklare och driver bossbloggen.se.


Visa din goda vilja
För att få den som behöver något från dig att förstå varför du säger nej kan du visa din goda vilja att hjälpa personen, även om du inte kan just den här gången. Ge förslag på vad personen kan göra istället, eller berätta förutsättningarna för vad som skulle behövas för att du skulle kunna hjälpa till.

LÄS MER: 5 tips till dig som vill bli chef

Respektera ditt eget nej
Om du inte respekterar ditt nej, vem ska då göra det? Gör inte en uppgift som du har sagt att du inte hinner göra. Får du tid över för att lösa uppgiften trots allt? Gör gärna det, men berätta också för personen som frågade dig hur det kom sig att du gjorde uppgiften i alla fall. Annars blir du känd som den som säger nej men som gör saker ändå.

Säg ja när du kan
Genom att säga ja när du kan göra saker så kommer dina nej lättare att bli accepterade eftersom din kommunikation anses som tydligare och ärligare. Det är bra att säga ja och ofta leder det till nya erfarenheter och lärdomar. Du kan också, istället för att göra jobbet åt personen, dela med dig av kunskaperna som behövs för att lösa problemet. Då kanske du inte behöver få frågan igen framöver.

LÄS MER: Juristen: 5 saker att tänka på innan du skriver under ett anställningsavtal

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling