Inled inte ditt personliga brev med att skriva ditt namn och ålder – det är inget som fångar läsarens intresse.
Inled inte ditt personliga brev med att skriva ditt namn och ålder – det är inget som fångar läsarens intresse.
Foto: Unsplash

9 tips: Så skriver du ett personligt brev till praon och första jobbet

Ska du söka praoplats? Eller är 2019 året då du för första gången ska söka sommarjobb? Vissa arbetsgivare vill att de ansökande skriver ett motivationsbrev medan andra vill ha både ett cv och personligt brev. Något av det viktigaste att komma ihåg är enligt cv-experten Birgitta Möller att du alltid motiverar varför du vill jobba där. 

”Get them at hello”
Inled inte ditt brev med att skriva vad du heter och hur gammal du är. Börja istället med något som fångar läsarens uppmärksamhet. Om du söker ett jobb där tekniska kunskaper är viktigt kan du lyfta dina egna erfarenheter genom att till skriva ”Jag har plockat isär och satt ihop motorer sedan jag var 10 år”.

Ha en rubrik
Om du skriver i ett dokument på din dator så kan du inleda med en rubrik på en rad som sammanfattar vem du är, exempelvis ”Serviceinriktad och punktlig med vana att leda 4-10 personer”. Om du skickar ett mejl så kan du använda ämnesraden som rubrik.

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Lyft fram ditt vad, vill och varför
Vad har du av det som företaget är intresserad av? Gör ordentlig research om företaget, läs på och fundera över hur du kan matcha företagets behov. Om du inte har någon erfarenhet inom området så kan du istället satsa på att ge en riktigt bra motivering till varför du vill göra din prao eller extrajobba hos just dem. Inled brevet med det.

Peter Knutson
Birgitta Möller driver Cv-hjälpen och utbildar inom LinkedIn. Foto: Peter Knutson.


Tänk inte ”jag har inte gjort något”
Alla har ofta något att sätta på cv:t, det behöver inte vara en lång lista med tidigare jobb. Att ha spelat ett instrument, utövat en sport, varit aktiv i en förening eller klippt grannens gräsmatta på somrarna är alla exempel på erfarenheter som har lärt dig något. Sammanfatta dina lärdomar i en lista. Kanske har du lärt dig punktlighet, planering och noggrannhet? Eller har du erfarenhet av att prata inför andra och jobba under tidspress?

Samla på bra citat
Gör en vana av att samla in bra citat, intyg, och referenser från andra. Om du har fått ett omdöme från en tidigare praoplats, sommarjobb, tränare eller lärare kan du använda det i ditt personliga brev eller överst i ditt cv. Ett bra citat från någon annan fångar läsarens intresse och blir indirekt en referens som visar hur du fungerar på en arbetsplats.

LÄS MER: 4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Undvik floskler och klyschor
Ta bort alla ord som ”framgångsrik” och ”jättebra”. Det är svårt för läsaren att sätta ”jättebra” i ett sammanhang när det inte framgår vad du jämför med. Använd istället aktiva verb som ”planerade”, ”genomförde”, ”presenterade” och ”serverade”.

Följ alltid upp
När du har skickat in en ansökan, oavsett om du svarar på en jobbannons eller om du sökt spontant, ska du alltid ringa upp och prata med den som är rekryteringsansvarig. Skapa en relation med den som tar emot ansökningar genom att följa upp din egen.

LÄS MER: Experten svarar: Kan jag ha cv och personligt brev i samma dokument?

Har rätt attityd
Lägg inte fokus på att ditt första jobb ska erbjuda en hög lön, rätt förmåner, ligga nära ditt hem eller vara på ett coolt företag. Lägg istället vikt vid att visa vad du går för, skaffa erfarenhet, knyta kontakter och samla referenser för framtida jobb. Glöm inte att samla dina nya kunskaper och kompetenser i ditt ”cv-skafferi” som du kan ha till nästa gång du söker jobb.

Gör en snygg layout
Du kan skriva ett kombinerat cv och personligt brev. Ha allt på en A4-sida med två centimeter marginaler runt hela dokumentet. Krångla inte till det med konstiga typsnitt, illustrationer eller förkortningar. Satsa på att göra det enkelt att läsa och snyggt att se på genom att jobba efter principen ”less is more”.

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger dig en snabbguide över hur du enkelt sätter ihop ett välformulerat och säljande personligt brev.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

Fler artiklar inom Personligt brev