Tänk
Tänk "less is more" när du skriver ett cv och personligt brev – ha bara med sådant som är relevant för tjänsten du söker, menar Metrojobbs redaktör Anna Åslund.
Foto: Simon Krona/Unsplash

8 tips: Så får du ditt cv att sticka ut

Att skriva ett cv som visar vem du är kan kännas svårt när en stor del av det går ut på att rada upp dina olika jobb. Men med rätt layout, språk och sammanfattade beskrivningar så kan du se till att din personlighet kommer fram samtidigt som du håller det relevant. Metrojobbs redaktör Anna Åslund ger sina bästa tips.

Hitta en egen layout
Ett cv ska vara lättläst och lättöverskådligt, men sätt din personliga prägel på det du kan. Lek runt med rubriker, typsnitt, färg, form och formuleringar för att få ditt cv att sticka ut och kännas som du. Om du behärskar redigeringsprogram som Photoshop, eller har en hjälpsam kompis som gör det, finns det oändliga möjligheter för att skapa ett personligt cv där. Även i program som Word kan du göra spexiga saker om du plockar fram din kreativa sida och googlar runt.  

LÄS MER: 4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Skriv en grym sammanfattning
Något som många missar är att skriva en kortare sammanfattning som inleder cv:t. I en sammanfattning kan du inkludera en kortare beskrivning av ditt yrkesliv, dina mål och vad du brinner för. Om du söker ett jobb som skiljer sig mycket från vad du gjort tidigare så kan sammanfattningen vara det som knyter ihop den röda tråden. Håll den omkring 3-5 meningar.

Ta upp exempel på dina prestationer
Förklara kort vad du gjort och lärt dig på varje jobb, men skriv inte bara ”Jag jobbade mycket med projektledning”. Ge istället konkreta exempel på vad det är för typ av projekt du har jobbat med och vilka resultat ni uppnådde. Siffror är alltid bra att jobba in i din text eftersom det ger en konkret beskrivning av ett resultat, exempelvis genom att säga ”Under min tid som sociala medier-ansvarig så växte våra konton med 150 %”.

Syftet med ditt cv och personliga brev är att de ska ta dig till en arbetsintervju.


Lyft fram ditt eget varumärke
Är du grym på att fota? Eller är du en fena på att redigera videos till din Youtube-kanal? Du ska lämna dina personliga intressen utanför ditt cv, men om du tror att vissa kunskaper kan komma till användning i jobbet du söker så kan du inkludera dem. Du kan till exempel lägga dem under en rubrik som heter ”övriga meriter”. Även om de här kunskaperna inte står specificerade i jobbannonsen så kan de vara något som arbetsgivaren uppskattar.

Berätta om utmärkelser
Har du blivit utnämnd till årets kollega? Eller fått ett pris för ett speciellt projekt du jobbat med? Berätta om det i ditt cv! De här erfarenheterna är något du kan lägga till under rubriken ”övriga meriter”. Inkludera gärna även en del av motiveringen till att du fick utmärkelsen, eller spara det till ditt personliga brev för att kunna skriva mer utförligt.

LÄS MER: Experten svarar: Kan jag ha cv och personligt brev i samma dokument?

Gör det relevant
När du skriver ett cv gäller definitivt regeln ”less is more”. Ha bara med information som är relevant för tjänsten du söker. Om du är 35 och söker jobb som säljare så struntar arbetsgivaren i att du jobbade som trädgårdsmästare när du var 17. Om du har svårt att få plats med ditt cv på 1,5-2 sidor så har du troligtvis med för mycket onödig information.

Håll dig nere på jorden
I en jobbansökan ska du lyfta fram dina goda sidor – på ett snyggt och ödmjukt sätt. Skippa skryt och överdrifter. Samtidigt ska du inte dra dig för att berätta vad du har gjort bra, vad som gör dig unik och varför du är rätt person för jobbet. Det är en ständig balansgång. En bra metod för att inte låta skrytsam är att jobba in tydliga exempel och siffror på dina prestationer eftersom det är lätt att sätta i en kontext.  

LÄS MER: 7 enkla tips för ett perfekt personligt brev

Matcha cv:t med jobbet du söker
Om jobbet du söker ligger ute i en annons så har du en guldgruva för bra material att lägga in i ditt cv. Lusläs annonsen och se vad det är för typ av person och meriter de söker. Ta ut ord och begrepp som matchar vad du själv erbjuder och skriv ner allt på ett papper. Nu har du en mall för vad du bör fokusera på i ditt cv. Samma metod funkar för ditt personliga brev.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Fler artiklar inom CV