Att i dag säga vilka nya jobb som kommer att skapas med AI-revolutionen kan vara svårt, men de kommer att vara kopplade till mer kreativa yrken, säger Daniel Akenine, teknikchef för svenska Microsoft.
Att i dag säga vilka nya jobb som kommer att skapas med AI-revolutionen kan vara svårt, men de kommer att vara kopplade till mer kreativa yrken, säger Daniel Akenine, teknikchef för svenska Microsoft.
Foto: Microsoft/Unsplash

Experten: Så ser framtidens jobb med artificiell intelligens ut

När din mejl automatiskt sorterar bort din skräppost, när din dator varnar dig för säkerhetsrisker eller när du översätter en text så kan det vara Microsofts tjänster inom artificiell intelligens, AI, som ligger bakom funktionerna. Metrojobb har ställt några frågor till Daniel Akenine, teknikchef för svenska Microsoft, om hur AI kan vara en del av våra jobb i framtiden.

Vilka arbetsområden inom AI kommer vi att se i framtiden?
– Etik och filosofi är arbetsområden som kommer bli viktiga inom AI. Hur ser man till att bygga AI system som är hållbara och etiska när de får allt mer kontroll? En av våra partners, Tieto, söker just nu till exempel efter ”AI etikingenjörer”, säger
Daniel Akenine, teknikchef för svenska Microsoft.

Hur menar du med att de ska vara ”hållbara” och ”etiska”?
– Eftersom AI-system lär sig av data från vår omgivning så finns det en risk att de förstärker de orättvisor som redan finns i samhället. Det har till exempel visat sig att vissa system för ansiktsigenkänning fungerar olika beroende på hudfärg, eftersom de tränats på fel data, eller att jobbannonser för höga chefer visas mer för män än kvinnor eftersom AI-systemen har lärt sig att det finns fler män än kvinnor på höga chefstjänster.

LÄS MER: Här är roboten som rekryterar fördomsfritt

Kommer det att skapas några helt nya jobb tack vare AI?
– När bilar ersatte hästar så skapades mängder med jobb för att underhålla, designa och serva våra bilar. Att i dag säga vilka nya jobb som kommer att skapas med AI-revolutionen kan vara svårt, men de kommer att vara kopplade till mer kreativa yrken där AI-system behöver stöd och styrning.

Vilka yrkesgrupper tror du mest kommer att påverkas av AI-utvecklingen?
– Man ska inte se det som att AI slår ut hela yrkesgrupper, AI tar snarare över många arbetsuppgifter i alla möjliga yrkesgrupper. Är du läkare kommer du att tillbringa mindre tid åt att bedöma analysvärden, är du advokat kommer du tillbringa mindre tid åt att söka igenom stora textmängder. 

LÄS MER: Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

Vad ska man plugga om man är intresserad av att jobba med AI? 
– Det beror på. Vill man arbeta med programmering så ska man studera det som kallas för maskininlärning och djupinlärning. Vill man bygga system så är kunskap i hur människa- och datorinteraktion fungerar viktigt att studera.

Vilka egenskaper är bra att ha som person om man vill jobba med AI? 
– Ett öppet och nyfiket sinne i kombination med hög integritet och respekt för människor.

LÄS MER: Erik, 27, och hans pappa är piloter – flyger över världen tillsammans

Vad tycker du är det mest intressanta med AI? 
 – Det är förmågan att ta över många av människors kognitiva förmågor som att se, lyssna och kommunicera. Det öppnar upp helt nya lösningar inom IT som inte gick att göra för några år sedan.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter