Towa Wretlund hämtar främst inspiration från kvinnor i hennes omgivning. Både kompisar och feministiska förebilder har fått ge namn åt hennes smycken.
Towa Wretlund hämtar främst inspiration från kvinnor i hennes omgivning. Både kompisar och feministiska förebilder har fått ge namn åt hennes smycken.
Foto: Mikael Lundblad

Silversmeden Towa Wretlund: ”Många idéer kommer från personer i min närhet, i synnerhet kvinnorna"

Det går att driva eget företag och ha höga mål utan att nödvändigtvis se sig själv som en entreprenör. Det menar silversmeden Towa Wretlund, som driver Wretlund studio och gör smycken. Genom att spontant hoppa på en kurs i Australien så upptäckte hon att silversmide var något hon skulle kunna syssla med för resten av livet.

När en okänd person för första gången gjorde en beställning i Towa Wretlunds nya webshop kunde hon inte sluta undra över vem det var och hur personen hittat hennes smycken. Sedan den dagen för ett och ett halvt år sedan så har Wretlund studio sakta men säkert vuxit och beställningarna har ökat. 

LÄS MER: Björn sa upp sig för att följa sin dröm – nu fotar han vilda djur i Afrika

I dag gör Towa sina smycken i studion på Kungsholmen i Stockholm. Idén till nästa grej kan komma när hon sitter hemma i soffan och kollar på tv.
– Jag har ingen designprocess där jag ritar upp eller skissar, jag bara kör. Många idéer kommer från personer i min närhet, i synnerhet kvinnorna. Jag vill göra smycken som kan användas mycket och av många, säger Towa Wretlund.

Smyckena får ofta sina namn från personerna de passar. Kompisarna Emely, Maja och Nina har alla fått smycken döpta efter sig. Det har även hunden Harry, som egentligen är en tik. Men sedan finns också ringen Murran och halsbandet Fiffi, som fått sina namn efter sin liknelse vid blygläppar. 

Foto: Mikael Lundblad.


Towas intresse för silversmide väcktes för fyra år sedan i Byron Bay på Australiens östkust när hon hittade en kurs i ämnet. Hon upptäckte att hon älskade hantverket och när hon kom hem till Sverige köpte hon verktyg och provade sig fram hemma vid köksbordet.
– Jag började hitta mitt formspråk och vad jag tyckte om att göra. Jag kände att det här är ett sådant jobb som jag skulle kunna tänka mig att göra för resten av mitt liv.

LÄS MER: H&M Home-chefen: Det här tittar vi efter när vi rekryterar

Efter att ha bekämpat delar av sin självkritiska sida och fått backning av vänner och familj bestämde hon sig för starta upp en enskild firma. Enligt Towa är det inte så svårt att driva eget som det kan verka utifrån, även om något av det sämsta med jobbet är att hon är helt ensam. Att sköta sociala medier, webshop och allt det som hör egenföretagande till kan vara kämpigt när hon samtidigt ska hinna göra smycken.

Towa menar att det är hantverket hon brinner för och att hon inte ser sig själv som en entreprenör.
– Om man är kvinna och driver företag så känns det som att man automatiskt ska vara superdriven och jätteentreprenörig. Att gilla att skapa men att kanske inte gilla det andra med att driva företag så mycket är inte så populärt, säger hon och fortsätter:

– Man kanske bara vill ta sig fram, ha det härligt på vägen och göra något som man faktiskt tycker är kul. Såklart vill jag komma vidare, men jag uppskattar det jag har nu också.

LÄS MER: Erik, 27, och hans pappa är piloter – flyger över världen tillsammans

Towa gör sina smycken i återvunnet silver, vilket innebär att materialet tidigare har varit andra silversaker men sedan gjorts om till exempelvis silvertråd. Att hennes smycken bidrar till både shoppingbegär och en ökad konsumtion är något hon ofta tänker på.
– I grund och botten handlar det ju fortfarande om konsumtion, även om det är ett hantverk och av återvunnet material. Samtidigt hoppas jag att det kan bidra till en lite mer hållbar konsumtion. Att man tänker en gång till och väljer med hjärtat istället för att impulsivt köpa något för köpandets skull.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär