"När du satt ett starkt och specifikt mål är nästa steg att etablera dagliga vanor och skapa hållbara rutiner som inspirerar dig", skriver Magdalena Lundéen.
Foto: Pernilla Lundberg/Unsplash

Coachen svarar: Hur kommer jag framåt i karriären 2019?

Den här veckan svarar Metrojobbs coach Magdalena Lundéen på en läsarfråga om karriärmål. Hon ger sina bästa tips på hur du sätter upp en tydlig plan för att nå ett specifikt mål – och hur du gör för att följa den.

Det känns som att jag står och stampar med ett jobb som jag egentligen inte trivs med. Jag vill vidare men vet inte hur. Hur ska jag tänka och vad behöver jag göra för att komma framåt och nå framgång i mitt liv? 

Att leda dig själv, sätta dig i förarstolen och ta ansvar för ditt eget liv är det svåraste och samtidigt det bästa och roligaste du kan göra. Du skapar din egen framtid genom att sätta mål, planera och genomföra det du har bestämt dig för.

Börja med att ta fram papper och penna och skriv ner allt du kommer på relaterat till ditt framtida jobb. Vad vill du jobba med, vad är du bra på, vad tycker du är kul, vad är viktigt, vad kommer att krävas av dig och vilka utvecklingsmöjligheter finns det. Fundera också över vad framgång innebär för dig.

LÄS MER: Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

På samma sätt tar du reda på ditt ”varför” och vad det är som är viktigt på riktigt för dig. I ditt svar på varför du gör saker så ligger en orubblig drivkraft som hjälper dig att hålla fokus på målet när motivationen dippar. Spåna loss ordentligt, låt det vara en process som tar tid och får landa hos dig själv.

När du satt ett starkt och specifikt mål är nästa steg att etablera dagliga vanor och skapa hållbara rutiner som inspirerar dig och systematiskt stöttar dig mot dina mål och framförallt ger resultat.

Om ditt mål är att byta jobb innan sommarsemestern 2019 så behöver du fundera och planera över vilka insatser du behöver göra för att komma dit och när du behöver göra dem.

LÄS MER: Så får du ditt cv att sticka ut i mängden

En insats kan till exempel vara att planera in att under de första tre månaderna av 2019 avsätta 30 minuter varje dag för att scanna marknaden på lediga jobb och varje söndag ägna fyra timmar åt att skicka riktade ansökningar till respektive tjänst. Planera gärna in exakta tidpunkter för det här. På samma sätt planerar du in andra aktiviteter kopplade till målet, till exempel att uppdatera ditt cv och nätverka.

Min egen resa har bestått av massor av steg, små som stora, och det har alltid börjat med ett skav som lett till ett beslut mot en förändring. På samma sätt som du kontinuerligt behöver träna kroppen om du vill bli starkare eller snabbare så behöver du dagligen träna hjärnan i mental träning med tanke, känsla och handling. Små aktiviteter varje dag gör att du med ett steg i taget tar dig fram till ditt mål.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär