Louise Dufwa är jurist på Avtal24.
Louise Dufwa är jurist på Avtal24.
Foto: Avtal24/Unsplash

Juristen: 5 viktiga saker att känna till om visstidsanställningar

Säsongsarbetar du? Eller vikarierar du för någon? Det är båda exempel på visstidsanställningar, som är en tidsbegränsad anställningsform. Louise Dufwa, jurist på Avtal24, går igenom de olika typerna och berättar vad du ska ha koll på.

Allmän visstidsanställning
Du kan ha den här typen av anställning i högst två år utan något specifikt skäl. Den övergår automatiskt till en tillsvidareanställning när arbetstagaren, alltså du som jobbar, har haft en allmän visstidsanställning i sammanlagt mer än två år, antingen under en femårsperiod eller under en längre period. För det senare kan du ha haft olika typer av visstidsanställning, exempelvis säsongsarbete eller vikariat, i en följd.

LÄS MER: Har du ett oskäligt anställningsavtal? Lär dig genomskåda det - med skräckexempel ur verkligheten

Vikariat
Ett vikariat är en typ av visstidsanställning som används för att ersätta en anställd som är frånvarande, exempelvis på grund av sjukdom, studier eller föräldraledighet. Vikariatet omvandlas automatiskt till en tillsvidareanställning när du har vikarierat i mer än två år under en femårsperiod. Som vikarie ska du få samma löne- och anställningsvillkor som en tillsvidareanställd.

Säsongsanställning
Om du ska jobba som jordgubbsförsäljare, skidlärare eller i en glasskiosk kan du få en säsongsanställning. Den här typen av anställning används för arbeten som bara utförs under en viss del av året. Många unga får sitt första jobb i form av en säsongsanställning. Om du varit säsongsanställd i mer än sex månader de senaste två åren och inte kommer att få fortsätta vid den nya säsongens början så ska arbetsgivaren berätta det senast en månad innan säsongen börjar.

LÄS MER: Juristen: 5 saker att tänka på innan du skriver under ett anställningsavtal

För personer över 67
Oavsett typ av arbete eller anställningstid kan en person över 67 år anställas för en begränsad tid utan att anställningen övergår till en tillsvidareanställning. Här är det viktigt att skilja på en visstidsanställning som börjar då arbetstagaren har fyllt 67 år och en tillsvidareanställning som inte sägs upp i samband med att den anställde fyller 67 år.
Om arbetsgivaren inte säger upp arbetstagarens anställning en månad innan personen fyller 67 så fortsätter tillsvidareanställningen att gälla även efter.

Vid uppsägning
Du kan inte bli uppsagd före en visstidsanställnings utgång så länge som det inte framgår av avtalet eller om du har begått ett avtalsbrott. I vissa fall kan det i ett kollektivavtal finnas reglerat att det ska vara en uppsägningstid vid uppsägning av en visstidsanställning.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom På jobbet