Caroline Strömdahl är färdig kiropraktor till sommaren. I framtiden vill hon bland annat jobba med djur och på bilden till höger behandlar hon en häst under utbildningen.
Caroline Strömdahl är färdig kiropraktor till sommaren. I framtiden vill hon bland annat jobba med djur och på bilden till höger behandlar hon en häst under utbildningen.
Foto: Privat

Caroline Strömdahl pluggar till kiropraktor: ”Är mer en livsstil än ett yrke”

Caroline Strömdahl trivdes jättebra med sitt jobb på bank när hon en dag upptäckte tjusningen med kiropraktik. Det ledde henne till att börja läsa på mer om yrket, söka tjänstledigt från jobbet och slutligen flytta till England för att plugga.  

När Caroline Strömdahl sökte hjälp hos en kiropraktor visste hon inte att hon skulle bli smärtfri och hitta sitt drömjobb på samma gång. Hennes kiropraktor jobbade med allt ifrån vuxna människor till bebisar och djur och Caroline lockades av den stora variationen i yrket.

Jakten på en kiropraktorutbildning som kändes rätt ledde Caroline till en skola i Bournemouth på den engelska sydkusten. När hon kom in på skolan och fick tjänstledigt från jobbet som rådgivare på ben bank föll pusselbitarna på plats snabbt. Med tanken på att de alltid kunde flytta hem om det inte kändes bra så packade Caroline och hennes man sina väskor.
– Under det första året fick jag sitta och googla allt. Men det berodde inte på engelskan, det var anatomin. Egentligen hade det varit lika svårt att börja läsa medicin på svenska. Men det blev såklart ett extra element eftersom alla lärare pratade engelska, men efter ett år var jag inne i det. Men de första tentorna det första halvåret var lite skrämmande, säger Caroline Strömdahl.

LÄS MER: Coachen svarar: Hur kommer jag framåt i karriären 2019?

Utbildningen består till viss del av lektioner men mycket tid tillbringas även på skolans patientklinik. Där träffar hon patienter, gör hälsoundersökningar och presenterar en behandlingsplaner som godkänns av en lärare. Enligt Caroline är torsdagar de mest spännande dagarna just nu. Då jobbar hon på en amningsklinik tillsammans med barnmorskor.
– Jag vill börja med att jobba med alla sorters människor, det som jag tycker är så kul är att jag kan ändra inriktning under tiden. Just nu är jag väldigt inne på bebisar och barn. Jag är också utbildad djurkiropraktor inom framförallt häst och hund och det är något som jag verkligen vill utveckla och jobba mer med.

I juni avslutar Caroline den fem år långa utbildningen. Hon känner fortfarande en lika stor fascination för jobbet.
– Kiropraktik är mer en livsstil än ett yrke. Det är väldigt speciellt att kunna hjälpa människor och ha det verktyget. Det är jättehäftigt och du kommer aldrig att kunna gå på en middag utan att någon öppnar sig och berättar om var de har ont och undrar vad det skulle kunna vara, säger hon.

LÄS MER: Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

För två år sedan föddes deras dotter Bonnie. Livet som både studenter och småbarnsföräldrar har gått bra, så länge som de jobbar effektivt och tänker kreativt.
– När hon var bebis följde hon med mig till skolan. Hon har hängt på lärarens arm när jag har tränat på olika tekniker vi använder för att behandla patienten. Det har fungerat jättebra!

När flyttlasset hem till Sverige går i sommar vill Caroline att söka jobb på en privatklinik. Hennes stora djurintresse gör att hon även vill starta eget och utföra djurbehandlingar.
– Det känns väldigt bra, nu längtar vi hem. Jag vill börja jobba med det jag har tränat på så länge.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär