Clara Löfvenhamn är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen.
Clara Löfvenhamn är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen.
Foto: Markus Stymne/Unsplash

5 beteenden du aldrig ska tolerera från din chef

Härskartekniker, arbetsuppgifter som strider mot dina värderingar och tillgänglighet på helger. Chefer är inga superhjältar som alltid kan handla perfekt, men enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn finns det en rad beteenden som aldrig är okej.

Oetiska handlingar
Om din chef utför, eller vill få dig att utföra, handlingar som bryter mot lagen ska du inte tolerera det. Men så finns det även en gråzon mellan vad som är okej och inte. Om en chef tummar på riktlinjer och policys som gör att du inte känner dig etiskt eller moraliskt bekväm så ska du markera att du inte håller med. Lita på magkänslan, men var beredd på att dina handlingar kan få konsekvenser.

LÄS MER: 5 ledare i Game of Thrones som du garanterat känner igen från jobbet

Alla former av härskartekniker
”Du som är så snabb, du kan väl hjälpa till med det här?” eller ”Det där bestämde vi förra veckan när du inte var här” är exempel på härskartekniker som är både förminskande och fördummande. Härskartekniker är vanliga i ett auktoritärt ledarskap men ska aldrig tolereras. Vänd dig till HR-avdelningen, facket eller chefens chef.

Osunda värderingar
Du ska aldrig behöva jobba på en arbetsplats där beteenden som exempelvis diskriminering, rasism eller sexism förekommer. Men en dålig företagskultur kan visa sig på många fler sätt än så. På en arbetsplats där chefer inte bryr sig om sina medarbetare eller där du förväntas att vara tillgänglig även när du är ledig kan få vem som helst att må dåligt.

LÄS MER: 5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Du förväntas arbeta för mycket
Visst, om det händer något krisartat eller om något inte går som planerat är det klart att både anställda och chefer förväntas samarbeta för att lösa problemet. Men om din chef tar för givet att du varje vecka jobbar över sena kvällar är det ett tecken på ett dåligt ledarskap. Övertidsersättningar infördes inte för att medarbetare ska göra mer än vad de är anställda för.

Du får göra chefens jobb
Det finns vissa saker som ingår i ett chefsuppdrag och som inte kan delegeras ut till de anställda, oavsett hur stressad chefen är. Saker som konflikthantering, personal- och budgetansvar eller arbetsmiljöproblem ska du som anställd inte behöva ha hand om.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

13 karaktärer i Game of thrones som du garanterat har träffat på jobbet

13 karaktärer i Game of thrones som du garanterat har träffat på jobbet

Har du en informatör likt Lord Varys på jobbet? Eller kanske en Tyrion Lannister som fackordförande?

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

En flytt, ett bröllop eller ett dödsfall – mycket kan hända i livet som gör att vi känner att vi måste vara borta från jobbet.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Experten reder ut: Här är skillnaden mellan att vara konsult och fast anställd

Experten reder ut: Här är skillnaden mellan att vara konsult och fast anställd

Vad gör egentligen en konsult? Louise Dufwa, jurist på Avtal24, listar de fem vanligaste frågorna hon får om konsulter.

Fler artiklar inom På jobbet