Sandra Sjölander driver den egna firman Sansjö Trädgård, på bilden till höger beskär hon ett träd.
Sandra Sjölander driver den egna firman Sansjö Trädgård, på bilden till höger beskär hon ett träd.
Foto: Privat

Sandra hoppade av säljjobbet – för att följa trädgårdsmästardrömmen

Med tanken på att hon hade över 20 år kvar att jobba så bestämde sig Sandra Sjölander för att det var dags att våga bryta upp från sin gamla vardag. Hon sade upp sig och hoppade på en utbildning till trädgårdsmästare. För Metrojobb berättar hon om resan från kontorsjobbet till den egna trädgårdsfirman.

Sandra Sjölander brukade sitta inne på kontoret i Stockholm och stirra ut på dem som klippte gräs och påtade i rabatterna utanför och känna en djup avundsjuka. För tre år sedan jobbade hon som säljassistent och hade under hela sitt yrkesliv haft olika kontorsjobb.

På hemmaplan älskade hon att vara ute i trädgården och förverkliga sina egna projekt med växter och rabatter. Hennes stora intresse för trädgård gav henne tidigt en dröm om att utbilda sig till trädgårdsmästare, men livet med heltidsjobb och familj kom emellan. Men en dag när hon var 43 år bestämde hon sig för att det var dags.
– Det var nog timeingen som var det avgörande. Jag hade träffat min sambo som bodde halvvägs till skolan där jag ville gå. Min dotter var stor nog att klara sig själv. Jag tänkte också på min egen ålder och kände att ”ska jag bryta så gör jag det nu”, säger Sandra Sjölander.

LÄS MER: Caroline Strömdahl pluggar till kiropraktor: ”Är mer en livsstil än ett yrke”

Sandra kom in på trädgårdsmästarutbildningen vid yrkeshögskolan i Enköping som första reserv. Då bestämde hon sig för att strunta i alla känslor av rädsla och osäkerhet inför framtiden.
– Första dagen i skolan kände jag bara att ”yes, äntligen! Varför har jag väntat så länge?”. Jag ryser bara jag pratar om det. Den känslan är värd all oro.

Det har gått två år sedan Sandra blev antagen till utbildningen och i december 2018 tog hon sin examen som trädgårdsmästare. Halvvägs in i utbildningen startade hon den egna firman Sansjö trädgård för att komma ut på arbetsmarknaden så tidigt som möjligt.
– Det är klart att jag ibland vaknar upp och tänker ”vad i helvete har jag gjort?”. Det är en skräckblandad förtjusning. Allt är inte en dans på rosor när man aldrig har drivit något eget förut, nu är det bara mig själv jag har att förlita mig på, säger hon och fortsätter:

– Men jag är hjälpt av det jag gjort förut, jag har inga problem med att ta kontakt med folk, jaga min egen business och sälja.

LÄS MER: Sju tips för att lyckas med löneförhandlingen

Utbildningen bestod av allt ifrån lektioner om trädgårdshistoria till praktiskt arbete ute i trädgårdar. Hon fick upp ögonen för flera områden inom trädgård som hon inte gillat tidigare. En praktik hos ett pelargonproffs fick henne att upptäcka tjusningen med växterna hon tidigare inte tyckt om.

I dag har Sandra egna uppdrag i sin firma och jobbar med allt ifrån beskärning av träd, nyplantering av rabatter och skötsel av grönytor. En av de bästa sakerna med jobbet är känslan av att vara trött i kroppen men pigg i huvudet efter en lång arbetsdag. Den negativa sidan menar hon är de mörka och kalla vintermånaderna utomhus.
– Men då får jag påminna mig om att jag kommer stå här ute i vår när fåglarna börjar kvittra. Man får ta både det bra och dåliga. 

LÄS MER: Douglas kammade hem drömjobbet – här är hans vinnande personliga brev

Hur tror du ditt liv hade sett ut om du inte vågat ta det här steget?
– Det hade aldrig gått. Jag hade fortsatt att titta ut på dem som klippte gräset. Men oavsett vad så tror jag ändå att jag hade gjort någonting annat, annars hade jag inte överlevt. Jag har stannat upp jättemånga gånger och känt tacksamhet över att jag ändå har fått den här möjligheten, säger hon och fortsätter:

– Men det har också handlat om att jag slagit mig själv på axeln, det är ändå jag som tagit det här klivet. Det är inte alla som gör det och jag tror att det är en sak man verkligen kan ångra i livet.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär