– Mina styrkor på jobbet har alltid legat i min kreativitet och förmåga att tänka utanför den berömda ”boxen”, säger Mikael Ressem.
– Mina styrkor på jobbet har alltid legat i min kreativitet och förmåga att tänka utanför den berömda ”boxen”, säger Mikael Ressem.
Foto: Niclas Jonsson/Unsplash

Författaren Mikael Ressem: ”Det är okej att andra har adhd, men inte att vi själva har det”

När Mikael Ressem fick sin adhd-diagnos som 35-åring satte han genast en stämpel på sig själv och på hur han trodde att omgivningen skulle reagera. Nu är han aktuell med boken ”På högvarv – att leva med adhd” som han hoppas ska hjälpa andra att inte göra samma sak.  

Han har skrivit fem böcker på två år och är chef inom kardiologin, hjärtenheten, på Gävle sjukhus. På fritiden umgås han med sin fru och sina två barn. Enligt Mikael Ressem själv är det många som inte tror på att han också lever med adhd och äter mediciner för att göra vardagen och jobbet lättare.
– På pappret ser det ju bra ut, jag har haft ett antal chefsjobb och skrivit böcker. Många utifrån ser mig nog som välfungerande, vilket jag också tycker att jag är. Men när man får en diagnos så får man mycket tankar om hur andra ser på en. Man sätter en stämpel på sig själv och den delen är jobbig att förlika sig med, säger Mikael Ressem.

LÄS MER: Fällorna som får oss att tappa fokus på jobbet

Det var den egna stämpeln som fick Mikael Ressem att skriva boken ”På högvarv – att leva med adhd”, som släpptes i början av 2019. Trots att han menar att det redan råder ”inflation” i böcker om adhd vill han ge nya perspektiv på ämnet.
– Jag fick diagnosen när jag var 35, men att jag inte har tänkt som alla andra har jag känt sedan jag var liten. De man borde få hjälp av, som skolan, doktorer och sjukvården generellt, det är inte så att de inte hjälper men de drar ofta fel slutsatser. De drar slutsatser utifrån hur de själva fungerar.

Att skriva listor och sätta påminnelser på mobilen är något som hjälper Mikael Ressem att strukturera upp vardagen.


Enligt Mikael Ressem är vi bra på att acceptera andras olikheter, medan vi tenderar att vara desto mer kritiska mot våra egna. Efter att han fick sin diagnos har han upptäckt att omgivningen har en större anpassningsförmåga än vad han trodde.
– Vi har kommit långt i det här med att det är okej att andra har adhd. Men vi har inte kommit så långt att vi känner att det är okej att vi själva har det. Man hör väldigt sällan någon i fikarummet som säger ”jag lever med adhd” eller ”jag lever med schizofreni”. Det stora trappsteget vi har att ta nu är att det måste vara okej att jag har det, inte bara att grannen har det.

LÄS MER: Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Trots att Mikael Ressem levt större delen av sitt liv ovetandes om sin diagnos har han ofta omedvetet hittat sätt att hantera den. Jobbet som ambulanssköterska som han hade under nästan tio år passade honom perfekt med de oregelbundna arbetstiderna, många snabba beslut och dagar som aldrig såg likadana ut. Men när han blev chef och skulle sitta på ett kontor blev jobbet plötsligt mycket svårare att klara av.
– Som chef behöver man passa tider, attestera räkningar i tid, lägga scheman och göra andra koncentrationskrävande saker. Då fick jag tillbaka den där känslan av att vara tio år, sitta i skolan och inte passa in. Jag försökte vara som andra chefer, men i den gruppen kände jag mig lite utanför.

LÄS MER: Expertens tips: Så smygtränar du på jobbet

Mikael Ressems sätt att hantera situationen på blev att han slutade försöka vara som någon annan och fokuserade på att vara sig själv. När han fick sin adhd-diagnos och började äta medicin kunde han klara jobbet lättare, även om han känner att han fortfarande tänker på precis samma sätt som förut.

Samtidigt håller han med om att hans adhd är en form av superkraft som exempelvis har hjälpt honom att skriva och släppa totalt sju deckare och en självbiografi sedan 2014.
– Det är inte så att allt uppstår på grund av, eller ska skyllas på, adhd. Mina styrkor på jobbet har alltid legat i min kreativitet och förmåga att tänka utanför den berömda ”boxen”. Mitt problem är snarare att tänka innanför boxen.

LÄS MER: 10 tips: Så blir du en morgonmänniska!

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa