En bra ingång till jobb kan vara att först hitta en praktikplats, skriver Magdalena Lundéen.
En bra ingång till jobb kan vara att först hitta en praktikplats, skriver Magdalena Lundéen.
Foto: Pernilla Lundberg/Unsplash

Coachen tipsar: Så får du jobb direkt efter studenten

En gång i månaden svarar Metrojobbs coach Magdalena Lundéen på en läsarfråga. Nu ger hon sina bästa knep för hur du kan få jobb med din hobby direkt efter att du slutat skolan. 

Fråga:
"Mitt barnbarn går på gymnasiet med inriktning media. Han vill inte plugga vidare på högskola eller universitet direkt efter studenten. Han är duktig på att fotografera och göra korta filmklipp. Var han kan söka jobb? Var kan han få hjälp med att göra en ansökan? Vi har inte bott så länge i Sverige och det är svårt att veta vilken väg han kan gå."


Magdalena Lundéen svarar:
Kul att han har hittat sin grej och vet vad han vill. Här kommer fem tips på hur han ska göra för att håva in drömjobbet!

1. Gör ett digitalt cv
Be honom att sätta ihop de absolut bästa fotona och filmklippen som han har gjort tillsammans med en text. Det blir ett digitalt cv som han kan söka jobb med. I texten skriver han vem han är, vad han gör och vad han vill åstadkomma med sitt arbete. Håll det kort, max tio meningar. Han kan be en kompis eller lärare att hjälpa honom med grammatiken. 

LÄS MER: Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

2. Gör research 
Googla runt och ta reda på vilka arbetsgivare som använder sig av fotografer och filmare där ni bor. Kanske behöver lokaltidningen en semestervikarie eller ett lokalt företag en film- eller fotoassistent till sin marknadsavdelning? Maila det digitala cv:t och följ upp ansökan med ett telefonsamtal. Ligg i, håll ut, var ihärdig och alltid trevlig!
 
3. Bygg ett nätverk
Hör runt med kompisar, kompisars föräldrar, grannar, lärare och studievägledare på skolan. Har de ingångar eller förslag på arbetsgivare eller känner de någon som känner någon som har behov av hans kompetens?
 
4. Använd sociala medier
Skriv regelbundet inlägg på Facebook och LinkedIn där du förklarar att du söker jobb, vad du har med dig från gymnasiet och vilket typ av jobb du söker. Publicera text tillsammans med foton och filmklipp så man ser kvalitén på ditt arbete. Uppmuntra folk att dela inläggen så att de får spridning. Följ upp genom att tacka för delningarna, berätta hur det har gått och lägg ut nytt material.

LÄS MER: Coachen svarar: Hur kommer jag framåt i karriären 2019?

5. Ta hjälp efter examen
Dagen efter studenten kan han skriva in sig på Arbetsförmedlingen, om han inte redan har fått ett jobb innan dess vill säga. De kan hjälpa honom med att söka jobb, putsa till hans cv och coacha honom inför intervjuer.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb