Du har rätt att avbryta en provanställning när som helst – men det har även din arbetsgivare, säger Louise Dufwa på Avtal 24.
Du har rätt att avbryta en provanställning när som helst – men det har även din arbetsgivare, säger Louise Dufwa på Avtal 24.
Foto: Avtal 24/Unsplash

Juristen: 5 saker att känna till om att vara provanställd

Att vara provanställd innebär vissa risker eftersom din arbetsgivare kan säga upp dig när som helst under perioden. Samtidigt har du under en provanställning möjlighet att visa vad du går för så att din anställning övergår till en fast. Louise Dufwa, jurist på Avtal24, listar det viktigaste att ha koll på.

Vad anställningen innebär
Syftet med en provanställning är att en arbetsgivare kan pröva en person på en viss tjänst under en period. En provanställning får löpa i upp till sex månader. Om den inte har avbrutits eller sagts upp inom sex månader så övergår den automatiskt i en tillsvidareanställning, alltså en fast anställning.

LÄS MER: Psykologen: Därför är det bra att ta långlunch

Hur du säger upp dig
Både du och din arbetsgivare har rätt att avbryta provanställningen när som helst. Du får däremot aldrig sägas upp på diskriminerande grunder, som till exempel att du är gravid. Regler för hur en provanställning avbryts eller sägs upp kan se olika ut beroende på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen eller inte. Om det saknas kollektivavtal är det reglerna för lagen om anställningsskydd, LAS, som gäller.

Uppsägningstiden som gäller
Om du omfattas av kollektivavtal är det vanligaste att du som anställd har en uppsägningstid på en månad. Samma sak gäller för din arbetsgivare. Om arbetsgivaren inte vill att anställningen ska fortsätta efter att provanställningen löper ut så ska arbetsgivaren berätta det senast när prövotiden tar slut.

Hur du förhandlar lön
När du är provanställd ska du ha lön, semester och andra förmåner på samma sätt som om du hade haft en fast anställning. Vissa arbetsgivare kan hänvisa till din provanställning som en prövotid och erbjuder därför en lägre lön. Du kan acceptera det, men se till att det skrivs in i ditt anställningsavtal att lönen ska höjas när anställningen övergår till en tillsvidareanställning.

LÄS MER: Juristen: 5 viktiga saker att känna till om visstidsanställningar

Fällor att se upp för
Om du sägs upp från din provanställning så är arbetsgivaren skyldig att varsla, alltså informera, facket om det. Annars kan arbetsgivaren ha brutit mot underrättelse- och varselskyldigheten. Du som anställd har då tillsammans med facket rätt att överlägga med arbetsgivaren om beskedet.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet