– Övergripande så kan det här påverka Sveriges tillväxt, konkurrenskraft men också medborgarnas medvetenhet, säger Matthew Kriteman på Diversify.
– Övergripande så kan det här påverka Sveriges tillväxt, konkurrenskraft men också medborgarnas medvetenhet, säger Matthew Kriteman på Diversify.
Foto: The Place/Unsplash

Studie: Så tycker de som drabbats av kompetensutvisning

Närmare 40 procent av de arbetskraftsinvandrare som berörts av kompetensutvisning skulle inte rekommendera andra utländska medborgare att jobba i Sverige. Två anledningar uppger de är ett ”orättvist system” och Migrationsverkets långa handläggningstider. Det visar en studie från Diversify.

I sin regeringsförklaring från januari 2019 uppgav stadsminister Stefan Löfven att problemet med kompetensutvisning, alltså utvisning av en person som har en kompetens som behövs på arbetsmarknaden, måste lösas. Nu visar nya siffror att av de utländska medborgare som berörts av kompetensutvisning skulle 37 procent av dem ”absolut inte” rekommendera andra utländska medborgare att jobba i Sverige. 32 procent skulle troligtvis inte rekommendera Sverige som arbetsplats.

LÄS MER: 10 enkla tips för ett bättre cv

Det är den politiskt obundna organisationen Diversify som har genomfört en studie där svar från närmare 600 personer som berörts av kompetensutvisning i Sverige har använts som underlag.
– Resultaten i vårt urval visar tydligt att majoriteten av de människor som drabbas av kompetensutvisning inte skulle rekommendera en flytt till Sverige. Däremot visar datan att den främsta anledningen är på grund av ett ”orättvist system och oklara regler”. Så det är inte Sverige i sig som motiverar detta, utan snarare systemet och hur icke EU-medborgare behandlas, säger Matthew Kriteman, verksamhetschef på Diversify.

LÄS MER: Experten: Därför är det viktigt att du kompetensutvecklar dig

Förutom ett orättvist system menar andra svarande att det tar för lång tid att få ett beslut från Migrationsverket. En av de svarande uppger i en kommentar att ”utländska arbetstagare behandlas som brottslingar av Migrationsverket”.

Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket, bekräftar att många har fått vänta på beslut om arbetstillstånd länge.
– Det är fler än någonsin som söker arbetstillstånd i Sverige, det har ökat markant de senaste åren. Vi har tyvärr haft väldigt långa handläggningstider.  

Däremot menar Lisa Danling att handläggningstiderna har blivit bättre efter att myndigheten satte in extra resurser under 2017. Då låg handläggningstiden på 199 dagar för dem som sökte arbetstillstånd för första gången. 2018 var siffran 63 dagar.
– Bland förläningsansökningar, alltså där man redan befinner sig i Sverige och vill ha förlängning av arbetstillståndet, låg det 2017 på 309 dagar. 2018 var det nere på 135 dagar.


Enligt Matthew Kriteman så måste Migrationsverket bli tydligare i sin information om hur processen med arbetstillstånd går till och hur reglerna ser ut. Han menar att många arbetstagare och arbetsgivare fastnar i krångliga system.
– Det råder ingen tvekan om att det råder brist på arbetskraft inom många områden, Stockholms Handelskammare har stämplat det här som en ”kompetenskris”. Övergripande så kan det här påverka Sveriges tillväxt, konkurrenskraft men också medborgarnas medvetenhet, säger han och fortsätter:

– Det råder ingen tvekan om att migration är en polariserad fråga i Sverige, men genom kompetensutvisning så är det här den perfekta chansen för alla parter att bekräfta människor som har arbetat här och bidragit till samhället. Jag har fortfarande inte träffat någon som säger att de stöder kompetensutvisning, jag tror snarare att frågan har blivit så komplicerad att många inte ens förstår hur vi kom till den här punkten.

LÄS MER: Basel, 25, tipsar: Så får du jobb som nyanländ i Sverige

Av studiens deltagare så jobbar flest inom IT-branschen. Enligt Lisa Danling så har Migrationsverkets arbete i att fånga upp dem varit framgångsrikt då 97 procent av dem som jobbar inom IT beviljas arbetstillstånd när de söker för första gången. 89 procent beviljas förlängning.

Enligt Matthew Kriteman har Sverige inte råd att förlora några talanger inom tech.
– Personligen tycker jag att det är väldigt intressant att se hur många människor som uppger att de jobbar för eller driver en startup (39 procent av de svarande, reds. anm), det här är ett kärnområde för Sveriges tillväxt som ett ”Nordens Silicon Valley”, säger han och fortsätter:
– Det är också intressant utifrån det faktum att den näst största industrin efter IT-branschen som påverkas är hotell, restaurang och konferens.

LÄS MER: 5 saker alla borde göra för att bidra till en bättre arbetsmiljö

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter