– Öppenheten på arbetsplatsen hämmas och det skapar spänningar mellan olika generationer, säger John Mellkvist om hur ålderism påverkar en arbetsplats.
– Öppenheten på arbetsplatsen hämmas och det skapar spänningar mellan olika generationer, säger John Mellkvist om hur ålderism påverkar en arbetsplats.
Foto: Magnus Ragnvid/Unsplash

Åldersexperten: Ålderism på jobbet gör att människor blir rädda

Många av branscherna på den svenska arbetsmarknaden skriker efter mer arbetskraft. Trots det möts många äldre med rätt kompetens av ålderism i arbetslivet.
"Det är ett kompetenssvinn", säger John Mellkvist, som är en del av regeringens delegation för senior arbetskraft.

De flesta vet vad åldersdiskriminering är, men ålderism är ett relativt nytt begrepp som inte alla känner till. John Mellkvist är PR-konsult och är ambassadör i den delegation som på uppdrag av regeringen ska motverka åldersdiskriminering och ta tillvara på äldres kompetens. Han menar att det är viktigt att hålla isär begreppen åldersdiskriminering och ålderism.
– Åldersdiskriminering är ett lagbrott, det har varit olagligt i Sverige sedan 2009. Ålderism är de attityder och åldersfördomar som banar väg för åldersdiskriminering och gör den möjlig. Det är stereotypa och föråldrade uppfattningar om vissa åldersgrupper, säger han.

LÄS MER: Psykologen: Så kan vi stoppa fördomar och diskriminering inom rekrytering

Kan du ge några exempel på sådana fördomar? 
– Vanliga åldersfördomar är att äldre personer är mindre digitalt kunniga, att de är mindre nyfikna eller har svagare drivkrafter än en ung person. Det är sådana här saker som gör att vissa personer inte får komma på en arbetsintervju. Beslut helt baserade på arbetsgivarens känsla om hur en person är, säger John Mellkvist.

Hur påverkar ålderism en arbetsplats? 
– Människor blir rädda. Äldre personer blir rädda för att bjuda in de yngre till olika projekt och dela med sig av kunskap för att inte tappa sin ställning och status. Både yngre och äldre människor blir rädda för att ställa frågor och be om råd. Öppenheten på arbetsplatsen hämmas och det skapar spänningar mellan olika generationer. Kunskapsutbytena som ska hjälpa en arbetsplats framåt uteblir och man får en mindre dynamisk arbetsplats, säger John Mellkvist.


John Mellkvist menar även att ålderismen påverkar hela arbetsmarknaden negativt.
– Vi har kompetensbrist på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt sitter många talanger med rätt förutsättningar hemma, och undviker att söka utlysta jobb för att de tror att de är för gamla. Det är ett kompetenssvinn av rang, säger han.

Ålderismen påverkar även människor på det personliga planet – enligt John Mellkvist kan äldre personer bli deprimerade när de möts av sådana här attityder. Personer som drabbas tappar självförtroende och självkänsla och vågar inte leva ut sina drömmar. Men det är inte bara de äldre arbetstagarna som påverkas.

LÄS MER: Experten: Därför är det viktigt att du kompetensutvecklar dig

– Ålderismen slår åt alla håll. Den ökande psykiska ohälsan bland unga skulle sannolikt kunna minskas rejält om prestationsstressen att nå framgång och lycka i tid minskade. Här finns ett mycket viktigt argument för att blanda generationer på arbetsplatserna, genom att de äldre både kan bidra med aktivt stöd och utgöra långsiktiga yrkesförebilder för de yngre. De unga kan i sin tur förlänga sina mer seniora kollegors yrkesliv genom ett löpande kompetensutbyte, säger han.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet