Foto: Unsplash/Hubspot

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Att sätta sig öga mot öga med chefen när det är dags att löneförhandla kan få även den coolaste personen att börja svettas. Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att ta reda på hur en chef resonerar under en förhandling. 

Susanne Rönnkvist Ahmadi är internationell marknadsdirektör på företaget Hubspot och har tidigare varit marknadschef på Klarna. Hon har lång erfarenhet av att löneförhandla, både i position som arbetsgivare och som arbetstagare, något som hon tidigare berättat om i Loungepodden.

Susanne Rönnkvist Ahmadi har jobbat många år utomlands och hon ser vissa skillnader mellan löneförhandlingar utomlands och i Sverige.
– Det är betydligt mer tabubelagt att prata om vad man tjänar och vad man vill tjäna i Sverige. I andra länder där jag har arbetat vågar man prata om sitt värde och hur mycket man vill ha i lön, säger hon.

LÄS MER: Så fixar du din första löneförhandling

Vad ska man tänka på innan man går in till en löneförhandling?
– Det första du måste ha klart för dig är vilken situation du står inför innan förhandlingen. Om det är en generell lönejustering som görs på årlig basis kan man inte förvänta sig att höja lönen med mer än tre procent. Om man däremot har bytt tjänst eller fått flera nya uppgifter på arbetsplatsen, då kan det vara lättare att få upp lönen mer, säger hon och fortsätter:

– Det är även viktigt att du har svart på vitt vad du har presterat, så att du kan förhandla utifrån din prestation. För att sammanfatta är research innan du går in i förhandlingen viktigt.

Hur ska man agera under själva förhandlingen?
– Det gäller att vara lugn och verka självsäker. Det bästa är om man är konkret, lägger ett förslag på bordet och bara är tyst och väntar på ett motbud. Sedan måste man våga vara lite obekväm, säger hon och fortsätter:

– Att gå in och begära något som man vet att det går att få är inte att förhandla. Ta i så att det gör ont och lägg dig högt över. En förhandling ska kännas obekväm för båda parter, då blir det oftast som bäst. Det gäller att vara modig helt enkelt.

LÄS MER: Nervös inför vårens löneförhandling? Så förbereder du dig redan nu!

Vad ska man absolut inte göra?
Hota med att sluta är det sämsta man kan göra. Jag som arbetsgivare måste känna att din vilja att fortsätta är stark, annars är det ingen idé att investera i dig.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

4 olika typer av pension – och hur de funkar

4 olika typer av pension – och hur de funkar

Tjänstepension? Allmän pension? Vad är det? Hur gör man? Metrojobb reder ut begreppen du behöver ha koll på.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön