– Hon är långt mer än hälften av arbetet. Jag kommer på berättelserna och skriver texterna, men hon förfinar dem, förbättrar dem och gör alla illustrationer, säger Elias Våhlund om sin fru och kollega Agnes Våhlund.
– Hon är långt mer än hälften av arbetet. Jag kommer på berättelserna och skriver texterna, men hon förfinar dem, förbättrar dem och gör alla illustrationer, säger Elias Våhlund om sin fru och kollega Agnes Våhlund.
Foto: Kajsa Göransson

Succéförfattaren bakom barnböckerna: ”Det tog år av slit innan vi kom hit”

Genom viljan att hjälpa barn som blir mobbade så gick Elias och Agnes Våhlund från att bara vara gifta till att även bli kollegor. Deras böcker ”Handbok för superhjältar” har i dag sålts i 350 000 exemplar i Sverige och kommer innan året är slut att ha släppts på över 15 olika språk i länder världen över. 

När Elias Våhlund var liten så blev han under en period mobbad. Flera personer i hans närhet, både äldre och yngre, har även mobbats i både skolan och på arbetsplatsen. I vuxen ålder föddes tanken på att göra något för barn som mår dåligt. Det har i dag mynnat ut i serien ”Handbok för superhjältar” som just nu består av fyra böcker.
– Under perioden när jag själv var retad, även om det inte var under så lång tid, så märkte jag hur jag gick från att tycka ganska så bra om mig själv till att jag inte ville se mig själv i spegeln för att jag tyckte att jag var så himla ful. Det där går ganska så snabbt, det går att bryta ner en människa på relativt kord tid, säger Elias Våhlund.

LÄS MER: Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

”Handbok för superhjältar” handlar om Lisa som gömmer sig på biblioteket för att hon blir mobbad av några barn i sin klass. På en hylla hittar hon en bok som hjälper henne att hitta sina superkrafter och ta sig ur sin situation. Elias Våhlund beskriver det som självhjälpsböcker för barn, något han själv tycker har saknats på marknaden.

Han jobbar tätt ihop med frun Agnes Våhlund som är illustratör.
– Hon är långt mer än hälften av arbetet. Jag kommer på berättelserna och skriver texterna, men hon förfinar dem, förbättrar dem och gör alla illustrationer.


När Elias Våhlund kom på idén till den första boken så hade Agnes precis börjat ett nytt jobb som art director.
– Hon sade upp sig efter en månad och sedan satt hon på heltid i nästan tre år och illustrerade bilder till boken, utan att ha någon aning om ifall den ens skulle kunna ges ut.

De skickade in boken till ett litet förlag men fick aldrig något svar. Men bokidén nådde i sinom tid förlaget Rabén & Sjögren och en dag ringde telefonen. Att ett stort förlag ringer upp en ny och okänd författare beskriver Elias Våhlund som en dröm.

LÄS MER: Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Att Agnes Våhlund vågade säga upp sig från jobbet och satsa helhjärtat på illustrationerna skulle visa sig vara ett framgångsrikt drag. I dag delar alla fyra delarna av ”Handbok för superhjältar” på första platsen över de bäst säljande titlarna från Nordstedts förlagsgrupp 2018. Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar även Elias heltid med böckerna. Åren då Agnes Våhlund behövde jobba utan lön för att få klart illustrationerna är nu förbi.
– Allt slit har börjat löna sig. Någonstans har jag haft inställningen att om du bara tror på något tillräckligt mycket så blir det verklighet. Det kanske inte lyckas det första eller andra året, men du kanske lyckas det tredje. Jag menar bara att det inte är en slump att alla fyra böcker ligger på topp-10-listan. Det tog år av slit innan vi kom hit.    

Hur ser era arbetsdagar ut i dag?
– Vi jobbar hemma, vi har pratat om ett kontor men det är himla skönt att kunna sätta sig direkt med en kaffe. Vissa dagar blir det nätter med lite sömn om det är en deadline som ska hållas. Agnes satt till klockan sex imorse och kämpade med de spanska, tyska och holländska upplagorna av böckerna.

LÄS MER: Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Även om böckerna vänder sig till den som blir mobbad så menar Elias Våhlund att syftet är att även nå dem som befinner sig på den andra sidan.
– Det är viktigt att inte bara prata till den som är mobbad utan även till dem som mobbar. Ska vi nå dem så måste vi prata med dem som att de inte är onda. Vi pratar mycket om att stärka de barn som är mobbade, man jag menar att man även måste stärka de som mobbar, säger han och fortsätter:

– Om du mobbar någon och trycker ner andra gör du det för att lyfta dig själv. Jag själv har varit mobbad, men jag har också varit den som varit elak under en period. Jag önskar att det funnits en vuxen som tagit mig åt sidan då och sagt till mig att jag hade ett värde.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär