40 procent av de svarande i Sacos undersökning uppger att det skulle vara ett problem att öppet komma ut som homosexuell på jobbet.
40 procent av de svarande i Sacos undersökning uppger att det skulle vara ett problem att öppet komma ut som homosexuell på jobbet.
Foto: Unsplash

Så många har förtroende för att chefen sätter stopp för sexism och rasism

Ungefär hälften av Sveriges akademiker tror att deras chef skulle tillrättavisa en person som drar ett rasistiskt eller sexistiskt skämt. Den andra hälften tror inte att chefen skulle reagera alls eller är osäkra på hur chefen skulle hantera problemet. Det visar en ny undersökning från Saco.

Ungefär fyra av tio personer tycker att deras chef är bra på att hantera sexuella trakasserier. 55 procent tror att deras chef skulle säga till en person som drar ett rasistiskt eller sexistiskt skämt på jobbet. 30 procent är osäkra på om chefen skulle reagera medan 16 procent inte tror att chefen skulle agera över huvud taget.

Novus har, på uppdrag av Saco, gjort en undersökning om diskriminering och tystnadskultur på Sveriges arbetsplatser. Syftet är att undersöka yrkesverksamma akademikers utsatthet när det gäller trakasserier.

LÄS MER: Hon utsattes för sexuella övergrepp på jobbet: ”Jag skämdes”

Att många anställda är osäkra på hur deras chef skulle hantera sexuella trakasserier är något som Sacos ordförande Göran Arrius ser allvarligt på.
– Om en chef är ovetande eller blundar för problematiken tyder det på att det finns strukturella problem på arbetsplatsen som måste lösas omgående. Är man chef har man ett särskilt ansvar för alla medarbetares arbetsmiljö, säger han.

Göran Arrius, ordförande på Saco.


40 procent av de svarande i undersökningen uppger att det skulle vara ett problem att öppet komma ut som homosexuell på jobbet. 10 procent tycker att det finns en tystnadskultur rörande trakasserier på deras arbetsplats. Enligt Göran Arrius är en självklar följd av en tystnadskultur på jobbet att exkluderingen ökar och att medarbetarna känner en ökad rädsla för att inte passa in.
– I Sacos undersökning ser vi att människor känner sig kränkta på jobbet varje dag, att man inte fullt ut litar på att chefer står upp för medarbetarna i de situationerna. Därför vill vi inympa modet hos alla att säga ifrån, att backa sina arbetskamrater. Kränkande uttalanden ska inte mötas med tysthet utan med svar på tal.

Fyra procent av de svarande uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året, men när undersökningen sedan påminner de svarande om vad som utgör sexuella trakasserier så ökar siffran till 13 procent.

LÄS MER: 6 saker en bra chef gör för att hantera sexuella trakasserier på arbetsplatsen

Undersökningens visar även att sju av tio akademiker anser att rasismen i Sverige har ökat de senaste fem åren. Saco har tagit fram en guide för vilka beteenden som föder en exkluderande miljö på en arbetsplats, men också vad du som medarbetare kan göra för att bidra till en bra arbetsmiljö och träna upp din civilkurage.

Något du aldrig ska göra är att utgå från att du vet hur något är eller jämföra dig med hur andra utsätts för diskriminering. Det du däremot kan göra för att för att få alla att känna sig inkluderade är att lyssna utan att ifrågasätta, stötta andra som säger ifrån och att identifiera och lära dig om dina omedvetna fördomar.
– Arbetsgivare och chefer har ett stort ansvar, men också medarbetarna. Inkluderande arbetsplatser och grupper är både bra för kreativiteten och lönsamheten. Då måste vi bekämpa allt som är exkluderande, säger Göran Arrius.

LÄS MER: Det här kan du göra om du blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

Salong betong-Danne: ”Jag lever i ett konstant misslyckande”

I Metrojobbs Misslyckandepodden berättar Daniel Beijner om resan med Salong Betong och varför han aldrig känner sig framgångsrik.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter