– Det för mig är vad internationella kvinnodagen handlar om – att lyfta och inspirera varandra och att ta aktiv ställning i det jämställdhetsarbete som behövs för att förbättra vår bransch, säger iZettles operativa chef Sara Arildsson.
– Det för mig är vad internationella kvinnodagen handlar om – att lyfta och inspirera varandra och att ta aktiv ställning i det jämställdhetsarbete som behövs för att förbättra vår bransch, säger iZettles operativa chef Sara Arildsson.
Foto: Unsplash/iZettle

Tech-chefen Sara Arildsson: ”Jag vill bana vägen för nästa generation”

Det jobbar för få kvinnor i tech-branschen, men bland dem som faktiskt finns där så är förebilderna många. Det menar Sara Arildsson på iZettle. Lagom till den internationella kvinnodagen den 8 mars så släpper kvinnorna på företaget boken ”Women transforming tech”.

Tillsammans med andra verksamma inom tech-branschen så känner Sara Arildsson att hon har ett ansvar att bryta normer så att, som hon själv beskriver det, ”generaliseringarna programmeras om”. En av de största utmaningarna de står inför i dag menar hon är att förändra bilden av vem som kan jobba inom tech.
– Som kvinnlig chef känner jag absolut att jag vill bana vägen för nästa generation, och det är mer sannolikt att tjejer överväger en karriär inom naturvetenskap, teknik eller matematik om de har en kvinnlig förebild, säger Sara Arildsson.

Hon är operativ chef på techbolaget iZettle och sökte sig till branschen för att hon ville vara en del av en snabbt växande och rörlig värld. Att branschen är mansdominerad är något som märks, men samtidigt menar hon att det finns gott om kvinnliga förebilder i olika roller att inspireras av.

LÄS MER: Så många har förtroende för att chefen sätter stopp för sexism och rasism

För att stötta och lyfta kvinnor i branschen startade ett gäng kvinnliga kollegor på iZettle rörelsen ”Sheroes”. Tillsammans har de skrivit och producerat boken ”Women transforming tech” som släpptes i början av mars. Sara Arildsson är stolt över att vara en del av och stötta projektet.
– Det för mig är vad internationella kvinnodagen handlar om – att lyfta och inspirera varandra och att ta aktiv ställning i det jämställdhetsarbete som behövs för att förbättra vår bransch. När Madeleine Albright pratade om att “det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”, så slog hon huvudet på spiken, säger Sara Arildsson och fortsätter:

– Man behöver inte vara kodare för att jobba inom tech, det finns en mängd områden och inriktningar, och vi hoppas verkligen att vår bok visar bredden av möjligheterna för både unga tjejer och kvinnor som vill sadla om.


Innan hon kom till iZettle arbetade hon under 13 år på IT-företaget IBM och har även varit vd för Fortnox. En lång arbetslivserfarenhet i en mansdominerad bransch har gjort att hon mött fördomar som gett henne nyttiga erfarenheter. Vissa situationer minns hon tydligare än andra.
– En gång när jag jobbade i USA fick jag ett kort på morsdag som det stod “Happy mother’s day to a future mom”. Jag var inte gravid när jag fick kortet men det var ett antagande att jag i framtiden skulle skaffa barn, säger hon och fortsätter:

LÄS MER: 4 nya IT-jobb du inte visste fanns – där det är lätt att få jobb

– Det har stundvis varit svårt att vara en kvinna i en ledarroll, speciellt när jag var yngre och attityden jag möttes av ibland var “vad gör hon här?”.

När hon hamnar i sådana situationer, likt den med mors dag-kortet, menar Sara Arildsson att hon försöker att inte ta åt sig. Irritationen som kan uppstå får henne att tydligt se vad hon själv vill stå för och fördomarna hon möter beskriver hon blir som en katalysator som hjälper henne att uppnå sina mål.

Hon ser motgångar i livet som något högst nödvändigt.  
– I ledarskap tror jag att det är otroligt viktigt att skapa en kultur där att kunna göra fel är en viktig del i utvecklingen. Träning är mitt bästa verktyg för att komma tillbaka mentalt starkt efter en motgång, en löprunda eller en sväng på gymmet skapar endorfiner och mer vilja för mig själv att fortsätta.

LÄS MER: Erika, 28, jobbar som 3D-artist: ”Allt ska se så verkligt ut som möjligt”

Sara Arildsson är en stark förespråkare till att hitta förebilder och mentorer att inspireras av. På listan över hennes egna samsas allt ifrån kvinnorna i Sveriges damskidlandslag till den amerikanska affärsmannen Warren Buffett om plats. Även en tidigare chef har gjort ett starkt avtryck. 
– Den stora ”aha-känslan” för ledarskap fick jag när jag jobbade med en otrolig ledare som alltid försökte få sitt team att bli bättre än honom. Han utmanade mig, gav mig mycket feedback, både positiv och konstruktiv, med tanken om att göra mig bättre. Han frågade alltid om feedback till sig själv samtidigt som han hade en oerhört ödmjuk profil, en sådan ledare ville jag själv bli!

Har du några tips till den som vill bli chef?
– Mitt råd är att omge dig med bra människor och ledare som kommer ge dig feedback så att du hela tiden växer in rätt i din ledarroll. Välj “rätt” chef som bygger och lyfter fram dig och slutligen, vänta inte på att någon ska fråga dig utan berätta att det här är vad du vill jobba emot. Försök bygga din utvecklingsplan mot det med tydliga och mätbara mål.

LÄS MER: Experten: Så ser framtidens jobb med artificiell intelligens ut

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Patrick Grimlund:

Patrick Grimlund: "Misslyckanden behövs i alla människors liv"

Patrick Grimlund från Lyxfällan är den första gästen i Metrojobbs nya podcast Misslyckandepodden.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Fler artiklar inom Nyheter