– Det är mycket det som mina böcker handlar om, historien som är glömd och dold. Jag vill gräva i och berätta den, säger Tove Alsterdal.
– Det är mycket det som mina böcker handlar om, historien som är glömd och dold. Jag vill gräva i och berätta den, säger Tove Alsterdal.
Foto: Annika Marklund.

Författaren Tove Alsterdal reser jorden runt för att skriva böcker

Från 70-talets Buenos Aires till en soptipp i Rumänien. För att skriva en bok ger ofta författare tipset att ”skriva om det du känner till”. Det rådet följde inte författaren Tove Alsterdal när hon började skriva och hon följer det heller inte nu när hon precis har släppt sin femte bok.

Bland floder och gröna kullar i Tjeckien ligger den del av Europa som en gång kallades Sudetenland. Efter andra världskriget tvingades den tysktalande befolkningen bort från området trots att många bott där i generationer. Det är även här som Tove Alsterdals femte spänningsroman ”Blindtunnel” utspelar sig.
– Det är svårt att säga vad jag går igång på. Idén till min senaste bok fick jag när jag pratade med en person som berättade att han hade en farmor och farfar som blev fördrivna efter kriget. Den historien hade jag inte hört berättas. Vi har hört de många historierna om andra världskriget, men knappt vad som hände efter krigsslutet, säger Tove Alsterdal.

LÄS MER: Succéförfattaren bakom barnböckerna: ”Det tog år av slit innan vi kom hit”

För att kunna skriva en trovärdig skönlitterär bok om hur det var att leva i Sudetenland i mitten av 1900-talet så åkte Tove Alsterdal dit. Hon studerade gamla kartor för att lokalisera övergivna hus och körde efter koordinater för att hitta fram till gamla byar där ingen längre bodde.

Under sin författarkarriär har Tove Alsterdal hunnit göra researchresor till många olika delar av världen.
– Jag vet inte om jag skulle råda folk att skriva sin debutroman i fem länder. Men jag rekommenderar att skriva om det du brinner för. Jag har börjat ganska långt bort och sedan slänger jag in mig själv i min tankevärld. För mig har det varit bättre att spänna bågen och göra det komplicerat. Det kanske handlar mer om hur mycket arbete man vill lägga ner.

För några månader sedan så släppte Tove Alsterdal sin femte bok "Blindtunnel". Foto: Annika Marklund.


Tove Alsterdal tror att det var hennes gedigna researcharbete som gjorde att hennes debutroman ”Kvinnorna på stranden” till slut blev utgiven. För att kunna skriva den historien så besökte hon södra Spanien och Paris tre gånger vardera. Däremellan reste hon till New York och Lissabon för att vandra omkring på gatorna, hitta passande miljöer och prata med människor.

Tove Alsterdals tredje bok ”Låt mig ta din hand” utspelar sig i Argentina på 70-talet. För att kunna gestalta hur en underjordisk värld med gerillan kunde se ut så besökte hon Buenos Aires flera gånger.

LÄS MER: 10 tips: Så blir du en morgonmänniska!

Enligt Tove Alsterdal själv är det inget medvetet val att skriva om platser och ämnen som kräver mycket bakgrundsarbete. Under uppväxten bodde hon på platser från långt upp i Norbotten till Skåne i söder. Bok nummer tre tar avstamp i Jakobsberg i Stockholm där hon växte upp medan den fjärde boken delvis utspelar sig på mentalsjukhuset Beckomberga är hon brukade jobba.
– Idag är mentalsjukhuset nedlagt och det har byggts flotta bostäder där. Jag ville skriva om den krocken. Det är mycket det som mina böcker handlar om, historien som är glömd och dold. Jag vill gräva i och berätta den.

För Tove Alsterdal är det inte bara viktigt att kunna berätta om de blommor som växer i vägrenen i Rumänien eller hur folket på gatorna ser ut i Argentina. När hon vill gestalta en arkitekt som går nedför gatorna i Buenos Aires gäller det berätta om staden och husen genom en arkitekts ögon, inte genom hennes egna.  

LÄS MER: Succéförfattaren: Så skriver du en bästsäljare

Innan hon ger sig iväg på en researchresa så dammsuger hon internet på historier, platser och personer att intervjua på plats. Väl där så jobbar hon nästan dygnet runt.
– Grundjobbet jag gör är väldigt likt att jobba som journalist. Fastän jag gör en fiktiv historia så bygger det på verkligheten. Det som är från verkligheten ska vara så nära sant som möjligt. Den som var med i Buenos Aires i gerillan på 70-talet ska läsa och kunna tro på det här.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär