Smiling groups grundare från vänster: Johan Forshällen, Joakim Söderling, Linnea Söderling och Oscar Alsén.
Smiling groups grundare från vänster: Johan Forshällen, Joakim Söderling, Linnea Söderling och Oscar Alsén.

Så gick de från studenter till egenföretagare – med hjälp av hållbara cashewnötter

De åkte till Västafrika för att skriva sin kandidatuppsats om bistånd men kom hem med en affärsidé för hur de skulle skapa jobb till lokalbefolkningen. Oscar Alsén på Smiling group berättar om hur de gjorde idén om hållbara cashewnötter till verklighet.

Oscar Alsén och Johan Forshällen åkte till Gambia 2011 för att skriva sin kandidatuppsats om hur svenskt bistånd kunde bli bättre anpassat utifrån mottagarländernas perspektiv. Då hade de ingen aning om att de inte ens två år senare skulle vara egenföretagare och jobba ihop med upp emot 2000 bönder och fabriksarbetare.
– Jag har alltid drömt om att driva eget företag. Sedan var det inte så att jag trodde att jag just skulle jobba med västafrikanska cashewnötter, men kanske driva en ekobutik. Sedan tycker jag att det här är ännu mer kittlande, att vi hjälper massa människor, säger Oscar Alsén, vd för Smiling group.

LÄS MER: Anna Benson: Så blir du en entreprenör

Efter en tid i Gambia hade uppsatskompisarna fått ett tydligt svar på sin fråga från lokalbefolkningen – de behövdes nya arbetstillfällen. Samtidigt gjorde sig Västafrika redo för skördesäsongen av cashewnötter, vilket fick dem att undersöka hur nötterna tog sig från den delen av världen till Sverige.

Det visade sig att en stor del av nötterna köptes upp av indiska köpmän som först fraktade dem till Indien där de förädlades och packades om, för att sedan skicka dem vidare till Europa. Utöver att de tyckte att processen kunde göras mer effektiv ur miljösynpunkt så slogs Oscar Alsén och Johan Forshällen av att de Västafrikanska böndernas jobb försvann ut ur länderna tillsammans med nötterna.
– Kan man inte göra det här enklare genom att köpa nötter på plats, förädla på plats, skicka nötterna till Sverige och sälja dem, tänkte vi. Den naiva idén tog vi till Pressbyrån, då var vi studenter.


”Fixar ni nötterna så säljer vi”, fick de till svar. Oscar Alsén beskriver det som ett ”halleluja-moment” som fick Smiling group att gå från ett excel-ark till verklighet. I samma veva anslöt sig pluggkompisarna Linnea Söderling och Joakim Söderling och tillsammans lade alla fyra ihop sina besparingar och tog ett lån.

LÄS MER: Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

De bestämde sig tidigt för att göra hela produktionen så hållbar som möjligt för både människorna och miljön. Det är något som Oscar Alsén tror är nödvändigt om man som företag vill överleva på en marknad där allt fler konsumenter ifrågasätter och ställer högre krav.
– När tekniken utvecklas allt mer så kommer framtidens konsumenter kräva att man får veta mer om vad man köper. Där vill vi ligga i framkant. Vi tror inte att det räcker med att produkten är ekologiskt märkt, vi hoppas och tror att konsumenterna är mer intresserade än så.

LÄS MER: Systrarna startade företag ihop: ”Vi kompletterar varandra”

Som ett steg mot att vara öppna med hur deras produktionskedja går till så har de på sina förpackningar satt bilder på och citat från bönderna som skördat och behandlat nötterna. I dag säljer de bland annat cashewnötter från Elfenbenskusten, juice från Indien och torkad mango från Burkina Faso.
– Hela idén kommer från att vi vill sälja böndernas nötter. Det är nog oftast inte så en affärsidé startas, det är ofta mer att man ser ett behov på marknaden. Det kanske är negativt att vi kollar väldigt lite på vad andra gör, men vi gjorde tvärtom.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Avgångsvederlag för kommun – 39 miljoner

Avgångsvederlag för kommun – 39 miljoner

Så generösa avtal har fackpamparna Så blir du mer bizniz och gör succé på jobbet Kostnaden för avgångsvederlag i Malmö har fördubblats på två år.

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Då ska du ta ut din semester – maxa ledigheten 2017

Längtar du efter semester? Då har vi ett glädjebesked – 2017 bjuder på fler lediga dagar än 2016.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Nyheter