– Jag har skrivit om min föreläsning varje gång jag har kört. Jag har föreläst 50 gånger, så jag har skrivit om den 50 gånger, säger Alexander Pärleros.
– Jag har skrivit om min föreläsning varje gång jag har kört. Jag har föreläst 50 gånger, så jag har skrivit om den 50 gånger, säger Alexander Pärleros.

Alexander Pärleros: ”Jag har mycket prestationsångest”

Att nå framgång behöver inte handla om att göra karriär. Det menar entreprenören Alexander Pärleros, som i mars ger sig ut på sin första föreläsningsturné med Framgångsshowen. För Metrojobb delar han med sig av sina rädslor och ger sina bästa tips på hur du blir en bra talare.

När Alexander Pärleros bestämde sig för att göra sin föreläsning till en Sverigeturné så bestämde han sig också för att sikta högt. Han bokade stora lokaler med plats för 1000 gäster till det som han kallar Framgångsshowen. Därefter infann sig en viss känsla av panik när han tänkte på om han skulle behöva stå på scenen och titta ut på tomma stolar.
– Jag tänker på sådana saker hela tiden, varje dag. Jag har mycket prestationsångest men jag låter den inte ta över. Jag tänker katastroftankar som de flesta gör. Tänk om jag inte är tillräckligt bra, tänk om de inte gillar det jag gör, tänk om jag inte lyckas med det här, säger Alexander Pärleros och fortsätter:

LÄS MER: Här är 5 framgångstips – sammanfattat från 200 karriärböcker

– Föreläsningar är något som jag är jätterädd för att göra, det är något vi har naturligt i oss själva. Man vill inte stå utanför flocken och vara den som folk pekar på.

Biljetterna sålde snabbt slut och extraföreställningar sattes in, men det är egentligen inte den insikten som gjorde Alexander Pärleros lugn. När du känner nervositet eller rädsla inför att göra något nytt så menar han att det är viktigt att tillåta dig att känna de känslorna.  
– Är jag rädd för något så tänker jag på vilket beslut jag hade tagit om jag inte hade möjlighet att känna rädsla. Man kan känna rädslan, men inte fatta beslut baserat på den. Det viktiga är att se till att göra skillnad i allt du gör, det kommer att göra den stora skillnaden i ditt liv.

LÄS MER: Karriärcoachen svarar: Hur vet jag att det är dags att säga upp mig?

Sedan han började föreläsa för två år sedan menar han att han utvecklats mycket. Då beskriver han det som att han gick upp på scenen med en lång presentation som var fullproppad med viktig information. Han beskriver det som att hans presentation styrde honom – när det egentligen borde vara tvärtom.

Något som han har lärt sig sedan dess är att koka ner sin presentation till några få slutsatser. Ska du redovisa i ett verktyg som power point? Ha några få sidor där du samlar dina viktigaste punkter och slutsatser och prata runt dem.
– Jag har skrivit om min föreläsning varje gång jag har kört. Jag har föreläst 50 gånger, så jag har skrivit om den 50 gånger. Efter varje gång har jag analyserat vad jag kan förbättra, hur jag kan ändra saker och vad jag kan vässa till. Det handlar om konstant utveckling.

LÄS MER: Åldersexperten: Ålderism på jobbet gör att människor blir rädda

Enligt Alexander Pärleros så är just tanken på prata inför folk något som skrämmer väldigt många. För att utvecklas rekommenderar han att hitta förebilder som du kan studera och lära av. Några av hans egna favoriter är Elaine Eksvärd, självhjälpsförfattaren Tony Robbins och föreläsaren Annika Malmberg.

Enligt Alexander Pärleros ska man aldrig underskatta vikten av feedback. 
– Förut har jag egentligen byggt allting själv och inte tagit hjälp. Men nu i slutet så har jag insett kraften i att ta hjälp, jag har väldigt duktigt folk omkring mig som kollat på mitt material.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Annons
Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Med Academys unika utbildning kan du snabbt ta dig in i teknikens värld – med en tillsvidareanställning som väntar efter examen.

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Michaels utmaning på LinkedIn blev en succé – hundratals har fått jobb

Michaels utmaning på LinkedIn blev en succé – hundratals har fått jobb

Michael Saliba startade #LinkedInSalibaChallenge på nätverket LinkedIn för att uppmana folk att hjälpa andra att få jobb.

Fler artiklar inom Nyheter