Ha heliga lediga dagar där du inte gör något annat än det du känner för just den dagen, tipsar Magdalena Lundéen.
Ha heliga lediga dagar där du inte gör något annat än det du känner för just den dagen, tipsar Magdalena Lundéen.
Foto: Pernilla Lundberg/Unsplash.

Coachen: Här är mina bästa tips för att hantera stress

Magdalena Lundéen svarar en gång i månaden på frågor från Metrojobbs läsare. Den här veckan delar hon med sig av sina bästa tips för att strukturera upp vardagen. 

Fråga: Jag är student och har vid flera tillfällen känt att jag varit nära att bli utmattad av stress. Jag är livrädd för att börja på ett jobb och känna samma typ av stress och jag vill heller inte säga till en ny chef att jag är stresskänslig. Har du några bra tips på hur jag kan hantera stress?

Magdalena Lundéen svarar:
Att lära sig hantera stress och skapa en balans mellan jobb och fritid är en avgörande framgångsfaktor i livet. Du blir bra på det du tränar på. När du lär dig att hantera dina tankar och känslor så blir du stark och stabil vilket gör att du både upplever och hanterar stress på ett annat sätt än tidigare.

LÄS MER: Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Det finns några saker som är viktiga att träna på. För det första så måste du ta reda på vad du behöver. Lär känna dig själv ordentligt och sätt ambitionsnivån därefter.

Det kan du göra genom att ställa olika frågor till dig själv. Hur mycket sömn, motion och mat behöver du? Vad får dig att må bra? När mår du som bäst och varför? Var ger dig energi och vad tar din energi? Vilka tankar och situationer skapar stress hos dig? Vad kan du göra för att förändra tankarna kring det här? Skulle du kunna byta perspektiv och se det på ett annat sätt?

LÄS MER: Coachen tipsar: Så får du jobb direkt efter studenten

Skriv ner svaren på frågorna och gör en planering som skapar ett dagligt schema med vanor och rutiner som stöttar ditt stressfria liv. Sätt realistiska mål när du gör din plan och gör den specifik med dagar och klockslag. Att planera och strukturera frigör tid och tar dig dit du vill vara – i balans.

Ha heliga lediga dagar där du inte gör något annat än det du känner för just den dagen. Planera inte ett fullt schema varje dag utan ha luft i schemat både på jobbet och fritiden. På samma sätt som du planerar in träning, jobb och att träffa kompisar så är ett tips att du planerar in tid för reflektion, återhämtning och det som ger dig glädje och energi.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa