– Inom många områden ligger vi till och med fem år före USA. Vi i Sverige är jätteinnovativa och utmärker oss på många sätt, säger Josef Fallesen om den svenska techscenen.
– Inom många områden ligger vi till och med fem år före USA. Vi i Sverige är jätteinnovativa och utmärker oss på många sätt, säger Josef Fallesen om den svenska techscenen.
Foto: Dirk Lässig

Investeraren Josef, 26, ska satsa 100 miljoner i svenska tech-startups

Sverige är en av de starkast lysande stjärnorna på techhimlen. Det menar Josef Fallesen, som är investeringsansvarig i CG partners och tidigare programledare för Businesspodden. För Metrojobb avslöjar han hur du imponerar på honom när du pitchar in en företagsidé.

När Josef Fallesen var 17 så började han kolla på den amerikanska serien Shark tank, där deltagare får pitcha in sina affärsidéer till investerare med förhoppningen om att få kapital till att förverkliga sina drömmar. Redan efter första avsnittet hade han fått upp intresset för jobbet som investerare.

LÄS MER: Tech-chefen Sara Arildsson: ”Jag vill bana vägen för nästa generation”

I dag, som nybliven 26-åring, har Josef Fallesen sitt drömjobb. Som delägare och vd för CG partners är han sedan slutet på förra året ansvarig för att investera i svenska tech-startups. Han ser Sverige som ett av de länder som levererar absolut bäst inom techbranschen, men tror samtidigt att många underskattar svenskarnas potential.
– Inom många områden ligger vi till och med fem år före USA. Vi i Sverige är jätteinnovativa och utmärker oss på många sätt. Vi ser en fantastisk potential i att i ett tidigt skede hitta svenska startups och hungriga entreprenörer som vill ta över världen, för att sedan snabbt hjälpa dem ut på de stora marknaderna i Europa, säger Josef Fallesen.

Unsplash.


Varför är vi så starka inom tech i Sverige?
– Sverige är ett av världens bästa länder enligt mig. Vi har ett fantastiskt skyddsnät och har alla grundförutsättningar som en människa kan behöva. Skyddsnätet gör att folk kan fokusera mer på framtiden och drömma sig bort, vi kan ägna oss mer åt självförverkligande jämfört med andra delar av världen, säger han och fortsätter:

– Sedan får vi ju inte glömma Sveriges historia med stora och framgångsrika industribolag, det har bidragit det med.

LÄS MER: 4 nya IT-jobb du inte visste fanns – där det är lätt att få jobb

Utöver en bra grund att stå på så menar Josef Fallesen att det finns bra kontaktnät i Sverige med många möjligheter att ta sig vidare ut i Europa och världen. Men man ska heller inte underskatta det svenska klimatet, menar han.
– Min egna lilla tes är att till skillnad från länder vid sydligare breddgrader så är det mörkt och kallt i Sverige halva delen av året. Man kan lägga de extra timmarna framför kod och skärmar och blir inte lika distraherad av andra saker. Om man gör något tillräckligt många timmar så blir man bra på det.

Att prata investeringar är inget nytt för Josef Fallesen. I Businesspodden, som han startade och programledde i fyra år tillsammans med Mikael Arndt, fick företag pitcha in sina affärsidéer till både entreprenörer och lyssnarna.

LÄS MER: Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Det var genom podden som Josef Fallesen kom i kontakt med den tyska entreprenören Christian Gaiser. När Businesspoddens sista avsnitt hade släppts i september förra året så fick den före detta poddaren frågan om han inte ville bli partner i Gaisers investeringsbolag, CG partners.

Till att börja med har ni avsatt 100 miljoner kronor i företaget som ska investeras i svenska tech-startups. Hur vet du att du investerar i rätt saker?
– Jag kan inte chansa. Känner vi minsta osäkerhet över att det inte går ihop så går det inte. Det är jättemycket pengar det rör sig om och vi vet hur hårt man kämpar för att få ihop dem. Men ska vi investera så måste det vara rätt på alla punkter, ser inte framtiden ut som vi tror så kan vi inte göra det. Vi närmar oss det som kommer att bli vår första investering, och då ska det inte finnas några frågetecken.

LÄS MER: 7 steg: Så leder du dig själv till drömjobbet

På jobbet pratar han om investeringar. När han är ledig kollar han på program som Shark tank och Draknästet och lyssnar på investeringspoddar. Men Josef Fallesen menar att han inte tröttnar på ämnet – tvärtom. För fyra år sedan slutade han att dricka alkohol och i kombination med mycket träning känner han sig i balans och orkar jobba 70 timmarsveckor.
– Jag jobbar så mycket att jag inte har tid att vara bakis, det är inte trevligt att vara bakis, säger han och fortsätter:

– Jag har mitt drömjobb, jag får energi av att göra det här. Jag blir uttröttad av att göra andra saker, men blir inte uttröttad av att göra det här.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Experten: Det här innebär lönekartläggning och därför är det viktigt

Experten: Det här innebär lönekartläggning och därför är det viktigt

Lönegapet mellan kvinnor och män i Sverige innebär att kvinnor som jobbar 8-17 jobbar gratis efter klockan 15.57 varje dag.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter