Våga säg nej till saker som tar din tid och energi – och glöm inte att fira dina små framgångar längst vägen!
Våga säg nej till saker som tar din tid och energi – och glöm inte att fira dina små framgångar längst vägen!
Foto: Unsplash

7 tips på hur du når dina karriärmål – istället för att glömma bort dem

Kanske lovade du dig själv att 2019 skulle bli året då du gick den där kursen, sökte drömjobbet eller vågade säga upp dig och starta eget. Några månader in på det nya året så är det inte konstigt om minnena av dina karriärmål och nyårslöften har börjat blekna. Karriärcoachen Nina Jansdotter ger sina bästa tips för hur du håller fast vid – och uppfyller! – dina mål.

Avsätt tid
Det kan vara svårt att få en chans till någon fördjupad reflektion när du stressar runt och aldrig sätter dig ner och andas. Boka därför in tid, ett par timmar eller kanske till och med en hel dag, för att gå igenom din karriärstrategi igen. Se till att du får lite miljöombyte när det är tid för reflektion, det hjälper dig att tänka utanför boxen.

Gör nulägesanalys
Fråga ut dig själv! Vad var det du lovade dig själv, eller andra, att du skulle uppnå? Hur har det gått hittills? Vilka delmål har du nått? Vilka har du inte nått? Eller gjorde du helt enkelt det misstaget att du inte satte upp några milstolpar på vägen utan satsade på ditt långsiktiga mål på en gång?

LÄS MER: Nina Jansdotter tipsar: Så förbereder du dig idag inför nya jobbet i höst

Beröm dig själv för dina framgångar
Det är lätt att lägga mest fokus på de mål som du ännu inte nått och glömma bort alla små framsteg som du faktiskt har gjort. När du har kommit en bit på vägen är det viktigt att du ger dig själv en klapp på axeln. Fira även de minsta framgångarna, det ger dig kraft till att fortsätta kämpa mot målet som just nu känns långt bort.

Nina Jansdotter jobbar som karriärcoach.


Revidera 
Mycket kan ha förändrats sedan du satte upp dina mål för några månader sedan. Se till att anpassa dem så att de känns rätt just nu. Du kanske behöver skippa något som inte längre känns meningsfullt och lägga till något annat på grund av något du lärt dig på senare tid. Strunta i de delar som får dig att känna dig omotiverad eller tar din energi.

LÄS MER: 10 enkla tips för ett bättre cv

Skaffa stöd 
Att ha sällskap kan hjälpa dig att nå dina mål. Ta hjälp av dem i din närhet som du litar på. Berätta för dem om dina mål och varför du vill nå dit. Be dem att stötta dig med pepp och konstruktiv kritik och våga be om hjälp när du behöver. En mentor eller professionell coach kan också vara till hjälp.

Säg nej 
Ingen har tid till allt och därför måste du prioritera. Fråga dig själv vad du prioriterar mest – dina egna drömmar och mål, eller lägger du med tid på att göra saker för att andra vill det? Skriv en lista över saker du vill prioritera och våga säg nej till annat. Det krävs ett visst mått av ”ego” för att lyssna på dig själv och för att våga gå din egen väg. 

LÄS MER: Vill du byta jobb? Bocka av karriärcoachens sex steg innan!

Visualisera 
Precis så som framgångsrika idrottare gör så kan du skapa dig en tydlig målbild över ”platsen” och känslan du har när du går över mållinjen. Håll din målbild levande så att den blir en självklar del av dig. Det kommer att hjälpa dig under de stunder när du tvivlar och känner att du inte kan, har tid eller orkar.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Fler artiklar inom Karriär