Davos Seaworth, Brienne av Tarth, Tyrion Lannister och Daenerys Targaryen.
Davos Seaworth, Brienne av Tarth, Tyrion Lannister och Daenerys Targaryen.
Foto: HBO/Helen Sloan.

13 karaktärer i Game of thrones som du garanterat har träffat på jobbet

Har du en informatör likt Lord Varys på jobbet? Eller kanske en Tyrion Lannister som fackordförande? Ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn har samlat några av våra favoritkaraktärer i Game of Thrones och matchat dem med personligheter som du säkerligen träffar på jobbet varje dag.


Stannis Baratheon – karriäristen
Stannis siktar högt och han kämpar gärna för det han tycker att han har rätt till. Hans mål var att sitta på järntronen och på vägen dit offrade han till och med sin egen dotter. Du känner igen en Stannis Baratheon på jobbet genom att personen inte skyr några medel för att nå sitt drömjobb – det spelar ingen roll vem eller vad som står i vägen.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Sansa Stark – följaren
På en arbetsplats är Sansa Stark kollegan som ”hänger med” snarare än att ta egna initiativ. Trots att Sansa har svårt för att säga ifrån så har hon en tydlig inre moralisk kompass som säger till henne när något inte är rätt. När hon bryter mot kompassen mår hon inte bra, men hon måste samla mycket mod för att våga stå upp för och göra det hon tror är rätt.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Petyr Baelish (Littlefinger) – smilfinken
Littlefinger är ett praktexempel på jobbets dubbelspelare vars drömjobb är att vara en högt uppsatt chef. Han är kollegan som ställer in sig hos chefen och manipulerar allt och alla för att få mer inflytande och makt. Hans handlingar utgår alltid från vad han tror att han kan få ut av situationer och människor och han kommer aldrig att göra dig en tjänst ”bara för att vara snäll”.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Grand Maester Pycelle – maskaren
Pycelle är smart, påläst och skulle kunna vara en stor tillgång. Hans lojalitet ligger hos Lannister-familjen, men han drar sig för att jobba om han verkligen inte måste. En del av hans överlevnadstaktik är att gömma sin skicklighet och göra så lite som möjligt. Låter det som någon du träffat förut? Tyvärr finns det en och annan Pycelle även på våra arbetsplatser.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Theon Greyjoy – kappvändaren
Han vänder alltid kappan efter vinden – oavsett hur den blåser. Dels är det en överlevnadsstrategi, men beteendet är även en del av hur han är som person. Du känner igen en Theon Greyjoy på jobbet på att personen ändrar åsikt beroende på vem det är som säger något. Han ändrar sig snabbt beroende på vem som har makten.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Daenerys Targaryen – visionären
Dany har stora ambitioner och stora drömmar! Hon är en karismatisk ledare och en person som hade passat som chef. Hennes ledarskap är auktoritärt men samtidigt karismatiskt, vilket troligtvis skulle göra henne till en omtyckt chef. Att vara auktoritär behöver inte vara negativt, utan kan snarare handla om att vara rak och tydlig. Hon står för det hon tror på vilket är en av anledningarna till att hon får folk med sig (det faktum att hon har drakar kan såklart också påverka situationen).
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Davos Seaworth (The Onion Knight) – problemlösaren
Alla skulle nog vilja ha en Onion Knight som kollega! Davos Seaworth är expert på att lösa alla problem som slängs på honom. Han gör inte bara saker för egen vinning utan vill både hjälpa och kämpa för andra. Han kanske inte är någon muntergök, men däremot blir han inte bitter eller sprider dålig stämning.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Brienne av Tarth – den lojala
Brienne är en person som du definitivt vill jobba med. Hennes bästa egenskaper är att hon är lojal men samtidigt vågar ifrågasätta det hon tycker inte står rätt till. Brienne är den typen av person som skulle ställa sig upp mitt i ett möte och försvara sin bästa jobbkompis framför alla om hon tycker att någon sagt något nedlåtande.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Tyrion Lannister – den påläste
Tyrion är extremt smart och med hans otroliga koll så hade han kunnat vara en större besserwisser än vad han faktiskt är. Han har goda intentioner och vill alltid att saker ska bli så bra som möjligt. På jobbet så hade Tyrion troligtvis varit fackordförande och den där personen som alltid läser det finstilta i avtalen.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Podrick Payne – arbetsmyran
Podrick gör som han blir tillsagd och klagar aldrig. Han förargar sällan någon och de flesta gillar honom. Podrick är kollegan som jobbar, jobbar och jobbar men som aldrig förväntar sig några storslagna applåder för att han uträttat sitt arbete. Hans hårda slit kanske till och med skulle kunna få honom att drabbas av utmattningssyndrom.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Jon Snow – påläggskalven
En påläggskalv är en person som tidigt börjar fostras till att bli nästa stora ledare. Även om det är ofrivilligt så får Jon Snow tidigt en roll som informell ledare. Jon har ett klart syfte med sitt ledarskap och vet vad han vill åstadkomma. Om han når sitt mål så är det inte säkert att han skulle vilja stanna kvar som ledare efteråt. Jon är den typen av chef som bryr sig mycket om sakfrågor.
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Lord Varys – informatören
Varys är den som ser, hör och vet allt. Varys är mer en informatör än en skvallerbytta (även om det är en hårfin gräns) eftersom att han sällan skvallrar i onödan. När han delar med sig av information är det för att han har en baktanke med det. Det finns oftast minst en informatör på jobbet. Är du osäker på om ifall personen är en informatör eller skvallrare så ska du kanske vara försiktig med vad du väljer att dela med personen.    
Bild: HBO/Helen Sloan. 


Cersei Lannister ­– martyren
Cersei förkroppsligar den typ av ledarskap som kallas ”management by fear”. Hon offrar allt och kräver allt av sina följare. Får hon inte det hon begär så blir hon arg och om hon inte tar ut sin hämnd direkt så sparar hon den till senare. Cersei skulle kräva en chefsposition på jobbet och oavsett vad hon jobbar med så skulle hon vara hemsk att arbeta för.
Bild: HBO/Helen Sloan. 

LÄS MER: 5 ledare i Game of thrones som du garanterat känner igen från jobbet

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet