Något av det viktigaste att tänka på när du är konsult är att se till att du har ett heltäckande konsultavtal.
Något av det viktigaste att tänka på när du är konsult är att se till att du har ett heltäckande konsultavtal.
Foto: Unsplash

Juristen reder ut: Skillnaden mellan att vara konsult och fast anställd

Vad gör egentligen en konsult? Och vad är skillnaden mellan att jobba som konsult och att vara fast anställd på ett företag? Louise Dufwa, jurist på Avtal24, listar de fem vanligaste frågorna hon får om konsulter.

Vad är en konsult?
En konsult är en person som har ett eget företag eller är anställd på exempelvis ett bemannings- eller konsultföretag men som är uthyrd till ett annat företag. Konsulten hyrs in för sina tjänster och för att fylla ett behov under en begränsad tid, vilket kan vara allt i från en timme, en vecka och upp till flera månader. Konsulten kan till exempel hyras in som specialist inom ett område där företaget saknar kompetens.

LÄS MER: Juristen: 5 viktiga saker att känna till om visstidsanställningar

Vad är skillnaden mellan att hyras in som konsult och att vara fast anställd?
Det är stor skillnad mellan att vara konsult för ett bolag jämfört med att vara anställd. En konsult är fristående från uppdragsgivaren, alltså företaget som hyr in dig, och omfattas heller inte av skyddet i lagen om anställningsskydd, LAS. Det innebär till exempel att du som konsult inte har samma anställningsskydd som om du vore anställd. Om du som konsult hyrs ut via ett bemanningsföretag är det din arbetsgivare, medan företaget du hyrs ut till blir din uppdragsgivare.

Vilka regler för lön och uppsägningstid gäller?
Lönen är den ersättning som konsulten och företaget har enats om i sitt avtal. Det finns ingen miniminivå för konsultens ersättning. Vilken uppsägningstid som gäller både från konsultens och arbetsgivarens håll bör regleras i konsultavtalet. Uppsägningstiden varierar men brukar sträcka sig under uppdragets längd.

LÄS MER: Ha koll på lagar och regler – och slipp bli utnyttjad på sommarjobbet

Får man ett anställningsavtal som konsult?
En av de viktigaste delarna att tänka på som konsult är att se till att du får ett heltäckande konsultavtal. I det bör det exempelvis framgå vem av parterna som äger rättigheterna till det som skapas inom konsultuppdraget och om rätten att bedriva konkurrerande uppdrag ska begränsas. Här kan även detaljer om vilken uppsägningstid som ska gälla regleras. Det finns inget krav på att det måste finnas ett konsultavtal mellan konsulten och uppdragsgivaren, det är dock en stor fördel att ha viktiga detaljer som lön och uppsägningstid reglerat innan uppdraget börjar.

Finns det några fällor jag ska akta mig för att gå i?
Det är väldigt viktigt att du får en tydlig arbetsbeskrivning av vad ditt uppdrag ska innefatta – innan du börjar. Om det inte finns en redogörelse för vad du förväntas göra på företaget i konsultavtalet kan du be om en uppdragsbeskrivning separat. Något som tyvärr händer ibland är att uppdragsgivaren inte vill betala ut lön för att det råder delade meningar om vad som egentligen ska ha utförts.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet