Sara Hoy är yogalärare och aktuell med boken ”Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det”.
Sara Hoy är yogalärare och aktuell med boken ”Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det”.
Foto: Malin Wittig

Yogaläraren: Så kan yoga göra dig bättre på jobbet

Vi rör på oss för lite samtidigt som vi är för dåliga på att återhämta oss. Det menar yogaläraren Sara Hoy, som skrivit en forskningsbaserad bok om hur yoga kan hjälpa oss i vardagen. Nu delar hon med sig av sina bästa tips på hur du kan minska dina stressnivåer och öva upp din förmåga att behålla fokus.

Enligt Försäkringskassan så har stressrelaterade sjukskrivningar mer än fördubblats på tio år. Samtidigt har många ett stillasittande jobb som innebär för lite rörelse i vardagen. Yogaläraren Sara Hoy är aktuell med boken ”Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det”. Hon menar att det bästa med yogan är att den kombinerar både vila och rörelse.
– Yoga kan aldrig ersätta de mer högintensiva formerna av träning, som konditionsträning och styrka. Men den kan däremot vara ett komplement eftersom den innehåller andra komponenter som kroppskontroll, rörlighet och lågintensiv träning, säger hon.

LÄS MER: Coachen: Här är mina bästa tips för att hantera stress

Behöver man röra på sig även om man har ett fysiskt krävande jobb?
– Människans kropp är gjord för rörelse, men vi är gjorda för variation. När man har ett fysiskt arbete så gör man oftast vissa rörelser mycket. Därför är det viktigt att träna på att göra andra typer av rörelser.

Medan de företag som kräver mycket rent fysiskt av sina anställda brukar ha bra koll på ergonomi så menar Sara Hoy att det ser annorlunda ut på de företag där de anställda sitter still.
– I de jobben där man lyfter tungt så har man länge vetat att det kan kosta företaget extremt mycket pengar om en anställd skadar sig. Men ohälsan som man kan drabbas av vid långvarigt stillasittande kommer inte lika snabbt och vi glömmer bort att prata om dem, säger hon och fortsätter:

– Vi kommer inte komma till en stor förändring om vi som har brist på rörelse på en arbetsplats inte säger till. Samtidigt så ska ansvaret ligga på dem som står för strukturen på företaget.

Sara Hoy visar hur du gör övningen sidoböj för att sträcka ut överkroppen. Foto: Malin Wittig.


Sara Hoys bok bygger både på yogaforskning och grundfysiologi. Forskare ser bland annat att den största anledningen till att vi inte rör på oss lika mycket som vi borde beror på tidsbrist. Men enligt Sara Hoy så gäller det att börja smått.
– Forskarteam har tittat på yogans andningsträning för nybörjare, bland annat på det här med långsam andning. När folk andades in i fem sekunder och sedan andades ut i fem sekunder under två minuter så kunde forskarna dels se ett lägre blodtryck men också en lägre upplevelse av oro, säger hon.

LÄS MER: Författaren Mikael Ressem: ”Det är okej att andra har adhd, men inte att vi själva har det”

En enkel grej du kan träna på är din förmåga att bibehålla fokus. Det handlar inte bara om att träna upp din koncentrationsförmåga för att lättare kunna jobba effektivt. Enligt Sara Hoy handlar det också om att hitta en förmåga att leva i nuet, till exempel genom att du kan leka med ditt barn i lekparken utan att du känner ett behov av eller faller för impulsen att ta upp mobilen.
– En forskningsstudie som gjorts visade på att endast 20 minuter fysisk yoga kan slipa ditt fokus och få dig bättre på att både rikta din uppmärksamhet mot en sak samt att snabbare och effektivare kunna lösa olika mentala uppgifter. Det är två kompetenser som de flesta av oss behöver använda dagligen.

LÄS MER: Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa