– Undersökningar visar att vi instinktivt uppfattar människor som liknar oss själva som bättre än andra, säger Lisa Gunnarsson på LinkedIn.
– Undersökningar visar att vi instinktivt uppfattar människor som liknar oss själva som bättre än andra, säger Lisa Gunnarsson på LinkedIn.
Foto: Unsplash

Undersökning: Så stor roll spelar utseende och ålder när du söker jobb

Närmare 80 procent av svenska rekryterare tycker att det första intrycket är avgörande i en intervjusituation. Samtidigt anser över hälften att åldern kan hindra en arbetssökande från att få ett jobb. Det visar en ny undersökning från LinkedIn.

Hur stor roll spelar egentligen din klädsel när du går på en jobbintervju? Och hur viktigt är det att du har en bra hårdag? Enligt en ny undersökning från Coleman parkes, gjord på uppdrag av LinkedIn, så tycker 78 procent av Sveriges rekryterare att det första intrycket är avgörande för en kandidats chanser att gå vidare i en rekryteringsprocess.

I undersökningen så har 300 svenska rekryterare svarat på frågor om huruvida deras syn på ålder och utseende påverkar deras intryck av en kandidat. Majoriteten av de svarande anser att den mest avgörande delen av ett gott första intryck är ett professionellt uppträdande, följt av ett professionellt utseende och klädsel. På tredje plats kommer en välvårdad frisyr.

LÄS MER: Rekryteraren: ”I framtiden är inte ett långt cv det viktigaste"

Två tredjedelar håller med om att det är en stor eller mycket stor prioritet att se till mångfalden utifrån kandidaternas bakgrund vid rekrytering. Den stora frågan är hur mycket av en kandidats potential som kan fastställas vid ett första intryck enbart baserat på rekryterarens förutfattade meningar.
– Omedvetna fördomar är mycket vanliga. Undersökningar visar att vi instinktivt uppfattar människor som liknar oss själva som bättre än andra, liksom att vår första tanke är den mest sanna. Det här försvårar mångfalden vid rekrytering, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn och fortsätter:

– Råd till företag är att ställa upp en fast kravprofil för den aktuella rollen och sedan lista för och nackdelar hos varje kandidat. Utgå ifrån ett brett urval, stryk namn och kön i ansökningsformulären och sök gemensamma nämnare hos dem ni träffar.

Lisa Gunnarsson är Nordenchef på LinkedIn. Bild: Simon Hellsten.


32 procent av de svarande anser att arbetssökande tillhör den äldre arbetskraften om de är 40 år eller äldre. Samtidigt uppger 53 procent att åldern kan hindra en arbetssökandes chanser att få ett jobb eller avancera i karriären. Enligt Lisa Gunnarsson så är det en signal på att kompetensmedvetenheten måste öka.
– Hela arbetskraften behövs och genom hela livet finns åldersfördomar att hantera. För är man inte för ung, så är man för mitt i livet eller plötsligt för gammal, när det är kompetensen vi istället borde fokusera på.

LÄS MER: Så ser arbetsgivare på att anställa personer med funktionsnedsättning

Här tror hon att digitaliseringen kommer att spela en både viktig och nyttig roll.
– Förutom nya möjligheter till fortbildning går vi mot ett mer instrumentellt sätt att analysera kompetens på vilket på många sätt gör åldern mindre styrande.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
Så blev Martina headhuntad till drömjobbet som vd

Så blev Martina headhuntad till drömjobbet som vd

Som wappare har du chansen att hitta drömjobbet och få betalt under hela rekryteringsprocessen

Annons
Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Så blir du automationsingenjör på bara tolv veckor

Med Academys unika utbildning kan du snabbt ta dig in i teknikens värld – med en tillsvidareanställning som väntar efter examen.

Rekryteraren listar: De 5 märkligaste svaren jag har fått på en intervju

Rekryteraren listar: De 5 märkligaste svaren jag har fått på en intervju

Från kommentarer om utseende till en oförmåga att se sina dåliga egenskaper. Johanna Wadsten på Studentwork har varit med om mycket.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.

Fler artiklar inom Söka jobb