Soft skills blir aldrig omoderna, vilket hard skills blir.
Soft skills blir aldrig omoderna, vilket hard skills blir.
Foto: Unsplash

Öka dina chanser att få jobb genom att framhäva dina ”soft skills”

Alla människor har ”soft skills”, på svenska översatt till mjuka färdigheter. De är generella färdigheter som inte är specifika för ett jobb eller en uppgift. Lisa Gunnarsson på LinkedIn avslöjar vilka soft skills som är mest eftertraktade just nu.

Att du har en god kommunikationsförmåga, har lätt för att anpassa dig, är en bra ledare och enkelt kan planera din tid är alla exempel på soft skills som kan värderas högt beroende på var du jobbar.  

LÄS MER: Undersökning: Så stor roll spelar utseende och ålder när du söker jobb

Lisa Gunnarsson är Nordenchef på LinkedIn där de bland annat undersöker vilka soft skills som är mest attraktiva hos arbetsgivare. Resultatet förändras tillsammans med behovet på arbetsmarknaden.
– Soft skills är de färdigheter som inte rör själva detaljkunskaperna, alltså hard skills, i en yrkesroll. De mest eftertraktade soft skillsen just nu, enligt vår data, är bland annat kreativitet, samarbetsförmåga och anpassningsförmåga. Mjuka färdigheter blir aldrig omoderna, till skillnad från hårda, säger Lisa Gunnarsson. 

Lisa Gunnarsson är Nordenchef på LinkedIn.


Exempel på hard skills kan till exempel vara färdigheter i programmering, skrivande, språk och matematik. I och med att användandet av artificiell intelligens, AI, ökar allt mer i vårt samhälle så kommer också människan att behöva konkurrera med robotar i större utsträckning. En AI slår människan i många hard skills, men när det kommer till soft skills så är människan fortfarande överlägsen. 

Men hur framhäver du dina soft skills bäst då? Enligt Lisa Gunnarsson så finns det ett smart knep. 
– Ett tips är att visa konkreta exempel på när du exempelvis varit kreativ eller samarbetat på ett effektivt sätt. Börja med att fundera över den roll du söker. Vilka soft skills, det vill säga beteenden, tror du kommer att vara avgörande för framgång i rollen? Det här är viktigt att göra oavsett vilket jobb du söker. Förbered sen konkreta exempel kring hur du använt dina styrkor för att nå resultat inom rollen. 

LÄS MER: PR-chefen Marta Karlqvist: Det här krävs för att få jobb i branschen

LinkedIn kommer årligen ut med rapporten Global talent trends, som undersöker trender inom rekrytering och HR genom intervjuer med dem som jobbar inom de områdena. I den senaste rapporten från 2019 så höll 82 procent av de nordiska rekryterarna med om att soft skills är väldigt viktiga för framtidens rekrytering och HR. Resultatet visar också att många tycker att en ”dålig rekrytering” ofta innebär att personen inte har tillräckligt bra soft skills.

Hur tar jag reda på vilka soft skills som värdesätts på företaget där jag söker jobb?
– En bra idé är att läsa igenom jobbannonsen noggrant. Använd ditt nätverk och förstå andra som har samma eller liknande roller, eller jobbar på det företaget. Vad är det som skapar framgång i de rollerna eller företaget? Fundera också själv ut vad du tror att de värdesätter. Söker de exempelvis någon som är en ”team player”? Det kan man tolka som att de söker någon med god förmåga att samarbeta och skapa relationer. 
Inför intervjun så kan du förbereda exempel på hur du använt de här förmågorna tidigare, tryck gärna på det i ditt personliga brev också, säger Lisa Gunnarsson.  

LÄS MER: 6 misstag du ska undvika när du har ett jobb – men söker ett nytt

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.

Fler artiklar inom Söka jobb