Anna Åslund är redaktör för Metrojobb.
Anna Åslund är redaktör för Metrojobb.
Foto: Oskar Brusén.

Experten: Så bygger du upp ditt personliga brev med hjälp av en enkel mall

Syftet med ett personligt brev är att göra läsaren så nyfiken på dig att du bara måste kallas till en intervju. Ju mer välplanerat ditt brev är, desto större chans har du att gå vidare. Metrojobbs redaktör Anna Åslund delar med sig av en enkel struktur som hjälper dig att forma ditt personliga brev på ett sätt som gör att du kan vara säker på att du får med allt du behöver. 

1. Den intresseväckande inledningen

I inledningen till ditt brev så ska ditt fokus ligga på att fånga läsarens intresse. En dålig inledning kan få arbetsgivare att lägga ner ditt personliga brev innan de ens har hunnit läsa till nästa stycke.

Hur skriver du en intresseväckande inledning då? Det viktigaste att komma ihåg är att aldrig inleda med att berätta vad du heter och var du bor – det ser ju läsaren redan i ditt cv. Börja istället med att berätta något intressant och unikt med dig som får läsaren att förstå varför du ska gå vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen.
 
Du kan till exempel lyfta en kompetens du har som du tror är viktig för den nya rollen du söker. Det kan till exempel låta såhär:
”Med över tre års erfarenhet som kundansvarig så har jag fått en bred erfarenhet inom service och en god känsla för hur jag motiverar andra, två egenskaper som jag tror är viktiga för att nå framgång i rollen.”  

Är kompetensinledningen inget för dig? Prova med att berätta en historia som säger något om vem du är eller varför du vill jobba på företaget:
”Det som jag tror gör mig rätt för rollen som er nya projektledare är att vi delar samma värderingar. Jag värdesätter kvalité, trovärdighet och gemenskap och för mig är det viktigt att jobbet jag gör speglar det som företaget står för. När jag såg er senaste satsning inom XXX så förstod jag att vi arbetar på samma sätt.”

LÄS MER: 5 tips: Så gör du ditt cv personligt

2. Den informerande mitten

Det här ska vara den längsta delen i ditt personliga brev. När du har fångat läsarens uppmärksamhet så är det dags att gå över till att berätta om de kompetenser och erfarenheter du har från tidigare arbetsplatser som gör dig till rätt person för jobbet. Söker du ditt första jobb så kan du lyfta viktiga erfarenheter från exempelvis en utbildning eller en hobby. 

Här är det viktigt att du inte återberättar sådant som redan står i ditt cv. Låt ditt cv stå för all ”grundinformation”, som vilka arbetsuppgifter och ansvarsområden du haft. Bygg sedan vidare på och utveckla informationen i ditt personliga brev genom att förklara vilken kompetens du har nu genom dina erfarenheter.

Lyft gärna fram konkreta siffror eller annan information som tydligt visar på ett resultat du nått. Här kommer ett exempel på hur du inte ska formulera dig:
”Projektet som jag jobbade med blev väldigt framgångsrikt”.

Om du istället pekar på ett specifikt resultat så blir det lättare för läsaren att sätta dina prestationer i en kontext:
”Tack varje projektet som jag var ansvarig för så kunde vi knyta tre nya kunder till företaget, vilket i sin tur genererade nya intäkter”.

LÄS MER: 10 enkla tips för ett bättre cv

3. Det säljande avslutet

Du vill avsluta ditt brev med att ge läsaren en känsla av att vilja veta ännu mer om dig. Ett bra knep är därför att med några avslutande meningar förklara vad du kan göra för företaget om du får jobbet.

Här har du ett guldläge att lusläsa jobbannonsen (om det finns någon) och matcha det som företaget söker med kvalitéer hos dig själv. Berätta gärna varför du tror att du skulle göra ett bra jobb och vad de får om de väljer att satsa på dig. Här kan du med fördel också beskriva hur du är som kollega, gärna genom att berätta vad tidigare chefer eller kollegor har sagt om dig.

Om du vågar vara djärv så kan du föreslå en förbättring som du tycker att företaget kan göra och som du gärna är en del av. Om du söker ett jobb som säljare så kan du exempelvis lyfta att du tycker att företaget behöver utveckla kundinformationen på sin hemsida. Kom ihåg att lyfta fram din kritik på ett ödmjukt sätt och lite med ”glimten i ögat”. Det kommer garanterat få läsaren att komma ihåg dig.

LÄS MER: Experten: Så ser ett grymt personligt brev ut

Personligt brev

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personligt brev

9 tips: Så skriver du ett personligt brev till praon och första jobbet

9 tips: Så skriver du ett personligt brev till praon och första jobbet

Enligt cv-experten Birgitta Möller är det viktigaste att komma ihåg att motivera varför du vill jobba där.

Här är orden som ger dig jobb

Här är orden som ger dig jobb

Är du strukturerad, självgående och stresstålig? Då ökar dina chanser att få jobb i dag. Det är de mest efterfrågade egenskaperna i jobbannonser, enligt...

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

Ett tränat öga kan snabbt se om en arbetssökande verkligen är intresserad av jobbet eller inte. Det menar rekryteringsexperten Sara McCord.

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

4 exempel: Så ska du inleda ett personligt brev

Att komma på en bra inledning till sitt personliga brev är svårt. Metrojobb listar 4 alternativ som garanterat fångar läsarens uppmärksamhet.

Fler artiklar inom Personligt brev