Enligt rekryteraren Johanna Wadsten är det många som har svårt att ge ett bra svar på frågan
Enligt rekryteraren Johanna Wadsten är det många som har svårt att ge ett bra svar på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?".
Foto: Studentwork/Unsplash

Rekryteraren listar: De 5 märkligaste svaren jag har fått på en intervju

Från kommentarer om utseende till en oförmåga att se sina dåliga egenskaper. Johanna Wadsten på Studentwork har varit med om mycket i jobbet som rekryterare. För Metrojobb listar hon några saker som du ska akta dig för att säga och göra under en arbetsintervju om du vill ha en chans att få jobbet. 

”Jag har precis skiljt mig för att min partner var otrogen.” – svar på frågan om hur personens karriärresa sett ut fram tills idag.
Att berätta om allt för detaljerade saker i ditt privatliv, oavsett om det gäller en skilsmässa eller din senaste semester, ska du akta dig för när du vill visa upp ditt mest professionella jag. Att inte klara av att sålla bort irrelevant information är tyvärr något som kan försämra dina chanser att gå vidare i processen. Berätta bara sådant som du tror är relevant för rekryteraren att höra och som motiverar varför du är rätt person för jobbet.

LÄS MER: Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

”Jag har inga dåliga egenskaper.” – svar på frågan om vilka sidor som kandidaten behövde jobba på.
Det här är det absolut sämsta svaret du kan komma med. Ingen är perfekt och alla har saker som vi behöver jobba på. Att inte lyfta några utvecklingspunkter ger ett väldigt självgott intryck och visar på dålig självinsikt. Hur ger du ett bra svar på frågan då? Svara ärligt. Har du svårt att komma på något så kan du försöka koppla svaret till den nya rollen du söker eller branschen du jobbar inom.

”Jag är väldigt vältränad.” – en motivering till varför kandidaten var rätt person för jobbet, trots att personens fysik inte hade något med jobbet att göra.
Att ge ett helt irrelevant svar på den här frågan visar att du inte har tänkt hela vägen, vilket aldrig är positivt under en intervju. Här gäller det att ge konkreta exempel på hur du, genom din kompetens och dina erfarenheter, matchar den de söker. Fundera redan innan intervjun på vad du tror att företaget och rekryteraren är ute efter.

LÄS MER: Rekryteraren: ”I framtiden är inte ett långt CV det viktigaste"

”Det här är min mamma, kan hon vara med?” – sagt av en kandidat som presenterade sig på intervjun.
Tro det eller ej, men ett ganska vanligt förekommande beteende är att kandidater tar med sig en förälder, partner eller kompis. Att en vuxen människa tar med sig en tredje part till en arbetsintervju menar Johanna Wadsten är något som signalerar en viss omognad. Det enda undantaget är om du nyligen fött barn eller kanske har en hund som du inte kan lämna ensam. Det viktiga är då att du ringt och stämt av detta redan innan intervjun.

LÄS MER: 2 anledningar till att du aldrig ska säga: "Jag tar vilket jobb som helst!"

”Du har så himla vackra ögon” – sagt av en kandidat på tal om ingenting.
Att kommentera rekryterarens utseende är aldrig okej. Oavsett om du menar det som en komplimang så ska du aldrig sätta rekryteraren i en sådan sits. Även om du känner att du och rekryteraren ”klickar” och har ett trevligt samtal så måste du respektera att rekryteraren är på jobbet och i en professionell roll. Alla försök till att ragga, smöra eller att prata om utseende generellt är något som minskar dina chanser till att gå vidare.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb