– Det är kul att göra något seriöst eftersom jag skämtar så mycket, säger Hampus Hedström om hur det var att skriva boken
– Det är kul att göra något seriöst eftersom jag skämtar så mycket, säger Hampus Hedström om hur det var att skriva boken "Det skolan inte lärde dig".
Foto: Manfred Erlandsson

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Att en dyslektiker släpper en bok är något som Hampus Hedström själv beskriver som ”den största ironin i världshistorien”. Han var 14 när han startade sitt egna företag och nu är Youtube-stjärnan aktuell med en självbiografi där han ifrågasätter skolan och vad den misslyckades med att lära honom.

”Vad ska en dyslektisk, översynt, färgblind, snacksalig Youtuber och komiker kunna lära mig om livet?”. Med den frågan inleder Hampus Hedström, 22, sin självbiografi ”Det skolan inte lärde dig”.

Han gick igenom i stort sett hela grundskolan utan att veta att han hade dyslexi och dyskalkyli. När han gick i nian hade han stora problem med läsningen och även om han förstod de matematiska formlerna så kunde han inte slutföra uträkningarna.
– Skolan har jättetydliga mallar. Men om du har en egenskap eller sticker ut på något håll så är det lätt att hamna utanför. Det jag vill visa de unga som läser är att det finns så mycket mer än de här mallarna, säger Hampus Hedström.

LÄS MER: Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius: ”Vi är som Saga Norén i Bron”

Idag är värmlänningen stand up-komiker och underhåller varje vecka över 250 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal. Men det mesta som han gör idag, som hur han jobbar och vad han jobbar med, menar han är lärdomar som inte kommer från skolan.

När han skojade med klasskompisarna för att få dem att skratta så fick han ofta höra att han skulle ”lugna ner sig”. Han beskriver sig själv som extrovert och i de muntliga momenten i skolan fick han alltid A, men när han sedan underkändes i de skriftliga delarna så drog det ner hans snittbetyg rejält.
– Betyg är ett klumpigt sätt att försöka definiera hur bra du är som människa genom en mall. Det jag konkret tycker ska förändras med skolan är att det måste finnas en mer personlig koppling till eleverna, en mer flexibel skolmall. Den ska inte stjälpa deras utveckling, utan hjälpa. En 14-årig elev som gillar att koda eller driva eget företag måste kunna plockas upp.

Idag har Hampus Hedström en kvarts miljon prenumeranter på sin Youtube-kanal.


Men idag tänker Hampus Hedström även tillbaka på dem som han kallar ”tokgökar”, de som vågade göra precis tvärtemot många andra och som även har ett helt eget kapitel i hans bok. Tokgöken är till exempel den man som köpte ett vattenland i Sunne och lät den då 17-åriga Hampus Hedström ha sin trollerishow där.

Tokgöken är också den gymnasielärare som lät honom läsa gymnasiekursen Ung företagsamhet trots att han bara gick i grundskolan, allt för att han skulle lära sig att driva eget som 14-åring och utveckla jobbet som trollkarl.
– Han tog hem mig på kvällar och helger och ibland smet jag över på håltimmarna. Han lärde mig allt om företagande. Det är tokgökarna som jag har lärt mig av. De som var min skola var de individer som jag hittade och som har låtit mig flyga, säger han.

LÄS MER: Investeraren Josef, 26, ska satsa 100 miljoner i svenska tech-startups

Ett av de stora problemen i skolan idag menar han är att lärarna är överbelastade och har för lite tid till eleverna. Men han gör klart att han inte vill uppmuntra unga att hoppa av skolan – tvärtom. 
– Det är jätteviktigt att vi har ett skolsystem, men det ser ut som det gjorde 1960. Men som vår värld utvecklas nu så frågar ingen vad du fick för betyg i svenska när du söker jobb. Det kan inte vara på alla lärares ansvar att känna den pressen, men det kan lösas genom en mer flexibel skolplan som ger plats för mer personlig utveckling.

LÄS MER: Experten: Så blir du ett proffs på att förhandla

Att skriva en bok beskriver Hampus Hedström som en utmaning, men med hjälp av tålamod och medförfattare så kunde han slutligen lämna ifrån sig något som han beskriver som sitt största personliga mål.
– Det är kul att göra något seriöst eftersom jag skämtar så mycket. Jag tar humor på väldigt stort allvar. Jag är så glad för min dyslexi. Det har varit fruktansvärt jobbigt många gånger men den har gjort att jag blev duktig på att prata. Om du känner att du har många svagheter så är det ett bevis på att du har fruktansvärt många styrkor, det gäller bara att hitta dem.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Fler artiklar inom Nyheter