– Den stora skillnaden man kan se är att de har små arbetsgrupper per chef, säger Tina Ekström på Nyckeltalsinstitutet om arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige.
– Den stora skillnaden man kan se är att de har små arbetsgrupper per chef, säger Tina Ekström på Nyckeltalsinstitutet om arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige.
Foto: Unsplash

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat arbetsvillkoren bland över 700 000 svenskar. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet, ett bra ledarskap, små arbetsgrupper och hållbarhet.

Fastighetsförvaltaren Jernhusen tar hem priset som Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från Nyckeltalsinstitutet, som har jämfört statistik i en databas från över 700 000 medarbetares arbetsvillkor hos totalt 330 företag och organisationer.

Jernhusen ligger i topp i sin kategori, där vinnaren utses genom att titta på faktorer som storleken på arbetsgrupper, genomsnittslöner och möjligheten till lika karriärutveckling på företaget.
– Några specifika saker som de mest attraktiva företagen har gemensamt är att de har små arbetsgrupper, god arbetsmiljö, låga sjukfrånvarotal, höga frisktal och att de satsar på hälsoarbetet. Vidare ser dessa organisationer att jämlika arbetsvillkor för alla är en hygienfaktor, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet.

LÄS MER: 10 saker Sveriges bästa arbetsplatser gör för sina anställda

Priset för Sveriges mest jämställda arbetsplats går till Sveriges Radio, där viktiga faktorer bland annat är lön, ledningsgruppens utformning och föräldraskap.

Tina Ekström är vd på Nyckeltalsinstitutet. Foto: Elin Ekström.


I kategorin Sveriges mest hållbara arbetsgivare så var det två företag som knep förstaplatsen, där faktorer som granskades bland annat var sjukfall, sjukfrånvaro och friskvård. Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och den interna enheten Affärsområde bygg stab centralt på Peab fick samma poäng i mätningen.

Enligt Tina Ekström så har andra företag mycket att lära av vinnarna inom samtliga kategorier.
– Den stora skillnaden man kan se är att de har små arbetsgrupper per chef. Ledarskapet har då större förutsättningar för att hinna med samtalen med sina medarbetare i vardagen vilket ger en effekt på sjukfrånvaron. Det vi också kan se är att HR utgör en strategisk del i vinnarnas verksamhetsplaner och HR är kopplat till aktiviteterna i verksamheternas övergripande mål. 

LÄS MER: 7 tecken: Så känner du igen en bra arbetsplats – redan på intervjun

Att som företag kartlägga och mäta sina arbetsvillkor menar Tina Ekström signalerar att organisationens bild utåt även stämmer överens med verkligheten. De organisationer som inte prioriterar en god arbetsmiljö, jämställdhet och hållbarhet kommer att ha svårt att hänga med i framtiden.
– Det handlar om att behålla konkurrenskraft. Vissa branscher är mer känsliga än andra, men det är överlag en överlevnadsfråga. Jag kan inte tänka mig någon verksamhet som kan överleva om den inte investerar i sina medarbetare, säger Tina Ekström.

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Youtube-stjärnan Hampus Hedström: ”Jag är så glad för min dyslexi”

Han var 14 när han startade sitt egna företag och nu är Youtube-stjärnan aktuell med en självbiografi.

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Så många procent av Sveriges chefer är kvinnor

Inte ens en av fem vd:ar är kvinnor. Det visar den årliga rapporten från chefsorganisationen Ledarna som undersöker jämställdheten på arbetsmarknaden.

Sökes: Skådespelare till sista säsongen av Game of Thrones

Sökes: Skådespelare till sista säsongen av Game of Thrones

Winter is coming och med det även en chans att få vara med i succéserien Game of Thrones.

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Undersökningen avslöjar: Det här stör vi oss mest på hos våra chefer

Inkompetens, arrogans och konflikträdsla är några av de egenskaper hos chefer som får svenskarna att se rött, enligt en undersökning från Yougov.

Fler artiklar inom Nyheter