43 procent av svenskarna tycker inte att deras arbetsgivare arbetar förebyggande för att motverka stress.
43 procent av svenskarna tycker inte att deras arbetsgivare arbetar förebyggande för att motverka stress.
Foto: Unsplash

Så många svenskar upplever stress på jobbet – varje dag

Över hälften av svenskarna känner stress på jobbet varje vecka och del av dem är stressade varje dag, enligt en ny undersökning från Randstad. Psykologen Kristin Öster listar några av de symptom som visar att du är i riskzonen och är utsatt för skadlig stress.

En av fem svenskar upplever dagligen stress på jobbet. 56 procent känner sig stressade varje vecka. Det visar en ny undersökning från Kantar sifo, gjord på uppdrag av Randstad.

Drygt 1100 svenskar har svarat på frågor om deras upplevelser kring stress i arbetslivet och resultatet visar att det framförallt är yngre personer i åldrarna 18-34 år och kvinnor som känner sig stressade ofta.

LÄS MER: Därför återhämtar du dig inte när du sträckkollar din favoritserie

Enligt Kristin Öster, psykolog på Psykologifabriken, så är stress ett klurigt begrepp som inte alltid behöver innebära något dåligt. Vi upplever stress när vi utmanas och stressen är densamma oavsett om vi springer ifrån en björn eller har en tight deadline på jobbet.

Det är när vi inte får tillräckligt med återhämtning som stressen blir skadlig.
– Det vill säga när vi inte hinner fylla på de resurser som vi precis gjort av med. Att känna sig stressad är inte farligt, men när kroppen börjar säga ifrån så ska vi lyssna, säger Kristin Öster.  

Några symptom på långvarig och farlig stress är att du får problem med magen, har svårt för att komma ihåg saker, känner dig irriterad och ofta blir sjuk. Kristin Öster menar att något som är extra viktigt att hålla koll på är hur du sover, eftersom sömnen är en stor del av återhämtningen. Om du har svårt att somna på kvällen, ligger vaken i timmar om nätterna eller vaknar väldigt tidigt så är det en varningsklocka att ta på allvar.

Kristin Öster är psykolog och organisationskonsult på Psykologifabriken i Stockholm.


En orsak till att många upplever stress på jobbet är på grund av känslan av bristande kontroll.
– Kort sagt så behöver vi känna att vi kan klara av att hantera stressen vi ställs inför. Här har arbetsgivaren en viktig roll i att säkerställa att arbetstagarna inte ställs inför orimliga krav, otillräckliga beslutsmandat eller en otillräcklig insyn i det egna arbetet, säger Kristin Öster.

LÄS MER: Experten svarar: Hur skiljer jag den ofarliga stressen från den farliga?

Undersökningen visar att mer än dubbelt så många kvinnor som män, 15 procent respektive 7 procent, har varit sjukskrivna på grund av stress de senaste tre åren. Totalt har 11 procent, alltså mer än var tionde svensk, varit sjukskriven vilket enligt Kristin Öster är en oroväckande siffra.

Hon menar att studier pekar på att den könssegregerade arbetsmarknaden är en trolig orsak.
– Kvinnor är som känt överrepresenterade i vård- och omsorgssektorn, som verkar vara särskilt utsatt. Där finns höga emotionella krav, bristande kontroll och ökade krav som följd av besparingar och effektivisering, säger hon och fortsätter:

– Sedan så är vi inte jämställda än och det tror jag bidrar till en ökad stressbörda för kvinnor. Om du är den som tar störst ansvar för det obetalda hemarbetet så finns ju mindre tid kvar för den viktiga återhämtningen. 

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa