Ida Garamvölgyi, vd och rekryterare på Urbanurban, och Clara Lindqvist, projektledare på Vendre.
Ida Garamvölgyi, vd och rekryterare på Urbanurban, och Clara Lindqvist, projektledare på Vendre.
Foto: Urbanurban/Abraham Engelmark

Clara sökte jobb i ny bransch – rekryteraren Ida motiverar varför hon fick jobbet

Clara Lindqvist kammade hem ett jobb som projektledare trots att hon kom från en helt annan bransch och saknade erfarenhet av yrket sedan tidigare. För Metrojobb berättar hon om hur hon utformade sin ansökan och rekryteraren Ida Garamvölgyi berättar vad det var som gjorde Clara till rätt person för jobbet.     

Det var i en rekryteringsprocess för att anställa en projektledare till tillväxtbolaget Vendre som Ida först kom i kontakt med jobbsökande Clara Lindqvist. Konkurrensen om tjänsten var hård och på pappret var hon långt ifrån en självklar kandidat. Hon kom från resebranschen och hade haft helt andra arbetsuppgifter än de som krävdes för tjänsten inom e-handeln.

Som rekryterare och vd på rekryteringsbolaget Urbanurban så får Ida Garamvölgyi många frågor om hur man gör för att byta bransch. Det trillar ofta in ansökningar från kandidater som vill prova något nytt. Många sållas bort, men vissa når fram. En av dem var Clara Lindqvist.
– Dels var det på grund av sin välskrivna och genomtänkta ansökan, men dels även genom sitt engagemang som lyste igenom. Clara ställde även relevanta frågor genom hela rekryteringsprocessen, både om tjänsten och Vendre, som visade att hon var påläst och förstod utmaningen med att byta bransch, säger Ida Garamvölgyi.

LÄS MER: 6 tips: Så anpassar du ditt cv när du vill byta bransch

Utöver sitt cv och personliga brev så skickade Clara Lindqvist även med en kort motivering till varför hon var rätt person för jobbet. Det var det första som läsaren möttes av i hennes ansökan och enligt Ida Garamvölgyi var det ett smart knep eftersom den lockade till vidare läsning.

För att göra sig till en mer eftertraktad kandidat inom e-handelsbranschen så undersökte Clara Lindqvist vilka erfarenheter som hon skulle kunna skaffa sig utan att plugga. Det ledde till att hon startade en podd.
– Jag startade Biodlarpodden för att någonstans prova mig fram när det kom till annonsering och digital marknadsföring. Podden blev min sandlåda och gjorde att jag kunde prova nya grepp. Den gav mig något att sätta på cv:t, säger Clara Lindqvist.


Hon menar att hon såg sitt cv och personliga brev som en del i ett större sammanhang. Hon fokuserade också på att gå på föreläsningar och branschspecifika events för att lära sig mer.
– Jag försökte ta reda på vad företagen står för och vad de letar efter. Jag började lyssna på poddar och läsa in mig på olika branscher. Jag fick en bättre förståelse för terminologin och vad det var som jag skulle kunna jobba med och tillföra, säger Clara Lindqvist.

LÄS MER: Vill du byta jobb? Bocka av karriärcoachens sex steg innan!

För att kunna ta dig till en jobbintervju i en ny bransch så menar Ida Garamvölgyi att det är viktigt att du kan visa på att det finns ett samband mellan det du gjort tidigare och det du vill göra nu. I ditt cv så ska du lyfta erfarenheter som du tror är viktiga för det nya jobbet du söker.

En kompetens som du på ett kreativt sätt kan översätta är om branschen som du jobbat inom har genomgått en förändring. Din erfarenhet av en sådan process kan vara användbar inom flera områden. Digitaliseringen är ett exempel på en utmaning som många branscher står inför och behöver bemöta på olika sätt.  
– Även om du kommer från en annan bransch så måste du kunna förklara vad i dina tidigare arbetsuppgifter som kan likställas med de arbetsuppgifter du kommer ha i den nya rollen. Fundera över vem mottagaren är och vad man behöver förstå för att du ska bli aktuell i rekryteringsprocessen. Tänk på vad som kommer göra att just du går genom bruset, säger Ida Garamvölgyi.

LÄS MER: Så vet du om det är dags att byta jobb

Något som är viktigt att tänka på är att ditt cv och ditt personliga brev ska kunna stå för sig själva eftersom rekryterare ibland bara läser det ena. Om du har skrivit ett cv där du inkluderat mycket onödig info så finns risken att personen inte orkar läsa vidare.  

I ditt personliga brev så är den svåraste delen, men också den viktigaste, att du kan visa på att du har både driv och passion för att lära dig den nya branschen.
– Det som slår erfarenhet är att du kan visa att det här faktiskt är vad du brinner för och vill göra. Det är en sådan person jag släpper igenom. Någon som jag tror kan gå den extra milen, för det kommer att behövas. Annars kan man bara ta ett säkert kort, säger Ida Garamvölgyi.

Det bästa med att ha bytt bransch menar Clara Lindqvist är att hon känner att hon lär sig nya saker varje dag. Till den som drömmer om att sadla om så har hon ett tips som hjälpte henne.
– Man behöver ha någon som hejar på en. Det kan vara tungt att inte komma vidare och att inte få den responsen som man väntat sig. Då behöver man någon som håller hoppet uppe, ett bollplank. 

LÄS MER: Nina sade upp sig och började plugga vid 52: ”Jag är mitt gamla jag igen”

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb